JYY: Ei vastuuttomille opintotukileikkauksille

Tänä perjantaina päätetään, poistetaanko opiskelijoilta mahdollisuus saada opintotukea toiseen samantasoiseen korkeakoulututkintoon. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta toivoo kansanedustajilta kauaskantoista ymmärrystä päätöstensä seurauksista. Opintotukea on muutettu viimeisten vuosien aikana keskimäärin neljä kertaa vuodessa, ja on erittäin vastuutonta tehdä näin radikaalia muutosta opintotukeen ennen kuin edellisten muutosten vaikutuksia on edes kunnolla arvioitu.

Hallitus toivoo heikennyksellä saavuttavansa 10,5 miljoonan euron säästöt ja lyhentävänsä opintoaikoja. Näitä tavoitteita ei kuitenkaan opintotukioikeutta rajaamalla saavuteta. Todellisuudessa opiskelija joutuisi turvaamaan toimeentulonsa työskentelemällä opintojensa ohessa, jolloin opintoajat pitenevät. Lopputuloksena on, että leikkaamisen suunnitellut säästöt menetetään.

Heikennys aiheuttaisi kohtuuttomia hankaluuksia niille ensimmäisen korkeakoulututkinnon suorittaneille opiskelijoille, joiden koulutusalalla vallitsee heikko työllisyystilanne. Laki tekisi alan vaihtamisen useimmissa tapauksissa opiskelijalle taloudellisesti mahdottomaksi. Toteutuessaan esitys rajaisi yksilöiden mahdollisuuksia elinikäiseen oppimiseen ja muuttuvaan työelämään sopeutumiseen.

Korkeakoulupolitiikkaa on tehtävä pitkällä tähtäimellä. Mahdollisuus korkeakoulutukseen on sekä opiskelijan että yhteiskunnan etu. Ainoastaan korkea koulutustaso takaa Suomen mahdollisuudet uudistaa talouttaan ja menestyä globaalissa kilpailussa.

Lisätietoja:

  • JYYn hallituksen puheenjohtaja Selma Vidgren
    045 137 1964
    pj (a) hallitus.jyy.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *