Opiskelija, ääntäsi tarvitaan!

JYYn hallituksen varapuheenjohtaja Teemu Vasama

JYYn hallituksen varapuheenjohtaja Teemu Vasama

JYYn opinto- ja tiedevaliokunnan perinteiset Valitusviikot ovat tämän vuoden osalta päättyneet, ja vastauksia kootaan sekä analysoidaan parhaillaan. Vaikka Valitusviikot ovatkin vain kerran vuodessa, on jatkuva palautteen antaminen läpi vuoden enemmän kuin suotavaa.

Hyvin harva asia kehittyy itsestään, vaan tarvitaan aktiivista kehittämistyötä, mikä on mahdotonta ilman asiallista ja perusteltua palautetta. Jos et tiedä, kehen ottaa yhteyttä, laita viestiä vaikka allekirjoittaneelle. Kyllä palaute löytää tiensä perille! Valitettavan usein palaute jää antamatta, ja asiallinenkin kritiikki jää ruokapöytä- ja käytäväkeskustelujen tasolle.

Epäaktiivisuudesta ei voi kuitenkaan syyttää yksinomaan opiskelijoita. Yhteiskunnan tasolla on pitkään päivitelty sitä, miten laiskasti ihmiset osallistuvat yhteiskunnalliseen päätöksentekoon eli politiikkaan. Kansa tyytyy jokaisella hallituskaudella silloiseen tilanteeseen, eikä juuri kukaan uskalla tuoda uusia ideoita tai kehitysehdotuksia keskusteluun. Tämä johtuu varmasti osittain luontevien vaikutuskanavien puutteesta.

Sama ongelma on selvästi nähtävissä yliopistolla. Kun keskustelee muiden opiskelijoiden kanssa, yleensä jokaiselta tulee lukuisia kehityskelpoisia ideoita. Nämä ideat kuitenkin vain harvoin löytävät tiensä niiden ihmisten tietouteen, jotka voisivat oikeasti viedä niitä eteenpäin. Me voimme kuitenkin muuttaa tilannetta yliopistoyhteisön osalta!

Tämän hetken tärkeimpiä yliopistomme uudistuksia on opetussuunnitelmien parissa tehtävä työ. Monet aktiivit ja opiskelijat panostavat kehittämistyöhön paljon, mutta jokaisen opiskelijan näkökulmia tarvitaan, jotta saadaan työstettyä mahdollisimman hyvät opetussuunnitelmat!

Jos sinua kiinnostaa osallistua kehittämistyöhön vaikkapa pelkästään antamalla palautetta, ota yhteyttä esimerkiksi laitoksesi pedagogiseen johtajaan tai ainejärjestösi koulutuspoliittiseen vastaavaan.

Sama asetelma toistuu myös oikeusturvakysymyksissä. Valitettavan monet opiskelijat tyytyvät kokemiinsa vääryyksiin — esimerkiksi myöhästyneisiin tenttituloksiin tai esseen arvosanan alentamiseen myöhäisen palauttamisen vuoksi — sen sijaan, että tarttuisivat näihin epäkohtiin itse tai toisivat ne edunvalvojien, kuten ainejärjestön ja ylioppilaskunnan, tietouteen. Sitä vartenhan ylioppilaskunnat on alun perin perustettu.

Me opiskelijat emme valitettavasti voi parantaa koko maailmaa, mutta parannetaan edes yliopistomaailmaa yhdessä!

Teemu Vasama
JYYn hallituksen varapuheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *