Reilumpi kesä

Reilun_kaupan_logoKesän tullessa osa opiskelijoista suuntaa ansaitulle lomalle, toiset valmistuvat ja jotkut onnekkaat aloittavat kesätyön. Kun työpaikka on varmistunut, alkaa suunnittelu saatavan palkan käytöstä: lähtisikö sitä äkkilähdöllä vaikka matkalle, nauttisiko festareista, istuisiko terassilla vai olisiko mahdollista laittaa osa säästöön tulevaa lukuvuotta varten – vaihtoehtoja riittää. Mutta entä jos sinulla olisi varmasti työ, mutta et vielä tietäisi, saisitko siitä lainkaan palkkaa? Tai pikemminkin, entä jos sinun olisi pakko tehdä töitä ilman minkäänlaisia takeita palkasta?

Monille kehitysmaiden viljelijöille tilanne on todellinen. Heidän tuotteistaan maksetaan niin alhaista hintaa, etteivät he tule toimeen omalla työllään. Lisäksi heidän päivittäinen toimeentulonsa saattaa riippua lapsityövoiman ja sellaisten torjunta-aineiden käytöstä, jotka ovat länsimaissa kiellettyjä, koska ne ovat ympäristölle ja ihmisille haitallisia. Ja kaikki tämä niiden tuotteiden vuoksi, joita suurin osa meistäkin käyttää päivittäin: kahvin, teen, kaakaon (suklaan) ja esimerkiksi erilaisten hedelmien vuoksi. Lisäksi ongelmat koskettavat mm. useita viinintuottajia.

Kyseessä on kuitenkin ongelma, jonka ratkaisuun jokainen meistä voi osallistua. Reilun kaupan slogan maailma muuttuu ostos kerrallaan on yksinkertainen, mutta selkeä viesti kaikille kuluttajille. Suosimalla Reilun kaupan tuotteita on mukana varmistamassa, että viljelijälle maksetaan tuotteestaan takuuhinta, joka kattaa ympäristön ja ihmisten kannalta kestävän tuotannon kustannukset. Tästä syystä Reilu kauppa on viljelijän turvaverkko maailmanmarkkinoiden heilahteluja vastaan.

Järjestelmän periaatteisiin kuuluu myös se, että suurtilojen työntekijät saavat vähintään lakien mukaista ja asteittain nousevaa palkkaa, asialliset työolot ja oikeuden liittyä ammattiyhdistyksiin. Lisäksi viljelijäyhteisölle maksetaan takuuhinnan ohella Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu koko yhteisöä kehittäviin hankkeisiin, kuten koulujen rakentamiseen. Lapsityövoima on kielletty ja ympäristön monimuotoisuutta vaalitaan.

Kun siis suuntaat kauppaan ostoksille, tarkista löytyisikö valitsemallesi tuotteelle Reilun kaupan vaihtoehto. Tällä hetkellä Suomessa on saatavilla noin 1700 erilaista Reilu kauppa -sertifioitua tuotetta, joten vaihtoehtoja voi löytyä kaikenlaisista tuoteryhmistä. Toki opiskelijan budjetilla ei aina halua maksaa sitä muutaman euron lisää, joka erottaa jotkin Reilun kaupan tuotteet halvimmista vaihtoehdoista. Mieti kuitenkin, mistä maksat. Haluatko ennemmin, että tuotteesi tuotetaan kestämättömissä oloissa mahdollisimman halvalla, vai haluatko maksaa hieman enemmän, jotta työtätekevän opiskelijan tai vastavalmistuneen tapaan myös viljelijä saisi palkan työstään ja voisi samalla suojella meille kaikille yhteisiä resursseja?

Jos etsit sopivaa lahjaa valmistuneelle tai et muuten tiedä, mistä aloittaa, voin suositella esimerkiksi Reilun kaupan ruusuja tai viinejä (myös Reilun kaupan kuohuviiniä löytyy Alkosta). Hyvä vaihtoehto on myös yliopistokauppa Sopista löytyvä Rehtorin juhlavampi mokka, joka on Reilu kauppa -sertifioitua.

Miten kesäsi siis vietätkään, olkoon se täynnä hienoja hetkiä ja rentoutumista mahdollisuuksien mukaan. Ja ennen kaikkea, olkoon kesä meille kaikille entistä Reilumpi!

Eerika Häyrinen
Reilu yliopisto -koordinaattori

Lisätietoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *