Hiomattoman timantin metsästäjät

Riikka Rintala

JYYn opinto- ja tiedevaliokunnan puheenjohtaja Riikka Rintala

Korkeakoulupoliittisen taipaleeni alkumetreillä kuvailin työsarkaani hiomattomaksi timantiksi, josta voi saada esiin mitä vain, kunhan jaksaa tehdä töitä sen eteen. Laajempi perehtyminen aiheeseen ei ole muuttanut mielikuvaa. Koulutuspolitiikka on opiskelijavaikuttamisen ytimessä.

Timanttia voi toki hioa yksikseen, mutta paljon parempaa jälkeä saa aikaiseksi, kun yhdistää voimansa muiden kanssa. Useissa ainejärjestöissä korkeakoulupoliittisia vastaavia eli kopoja on yksi, isommissa jopa kaksi. Tehtävää riittää joka tapauksessa. Varsinkin alkuvaiheessa kopolta vaaditaan paljon rohkeutta, että uskaltaa nostaa keskusteluun niitä asioita, jotka harmittavat opiskelijoita tai nousevat isommiksi ongelmiksi. Rohkeus kasvaa matkan varrella, mutta tarvitaan muita samassa tilanteessa olevia, joilta voi saada tukea, neuvoja ja kannustusta kiperissä tilanteissa.

Mistä muut hiomattoman timantin metsästäjät voi löytää? JYY tarjoaa siihen onneksi ratkaisun. Opinto- ja tiedevaliokunta kokoaa yhteen kaikkien ainejärjestöjen koulutuspoliittiset vastaavat sekä hallinnon opiskelijaedustajat, tuttavallisemmin hallopedit, sekä muut korkeakoulupolitiikasta kiinnostuneet. Valiokunta kokoontuu keskimäärin kerran kuussa, jakaa kokemuksia ja käsittelee ajankohtaisia koulutuspoliittisia asioita. Tavallisen kopon kannalta tärkeää on puhua sekä edistysaskeleista että niistä asioista, joissa työsarkaa vielä riittää tai eteneminen ei suju toiveiden mukaan.

Tätä vuotta ovat määritelleet opetussuunnitelmauudistus sekä tiedekuntien ja laitosten yhdistymiset. Sanoina ne eivät välttämättä houkuttele lähempään tuttavuuteen, mutta ne koskettavat jokaisen opiskelijan elämää. Ulkopuolelle jää vain siinä tapauksessa, että ei opiskele. Kaikki opetussuunnitelmat uudistuvat yhtä aikaa ja samalla niihin halutaan tuoreita tulokulmia, kuten uutta pedagogiikkaa. Vaikutukset opiskelijan arkeen ovat siis tulevina vuosina huikeat. Nyt luodaan opiskelijoiden tulevaisuutta Jyväskylän yliopistossa.

Jos uudistuksia tehtäessä opiskelijan ääni jää kuulumatta, on turha harmitella myöhemmin. Tilaisuus on käytettävä oikeaan aikaan, eikä maristava jälkikäteen. Suomalaiseen toimintamalliin kuuluu tietty mielensäpahoittajakulttuuri. Kopolla ei siihen ole varaa, etenkään tässä tilanteessa. Jos juna meni jo, sen kyytiin ei enää pääse.

Opinto- ja tiedevaliokunta on aitiopaikka, sillä hyväkään kopo ei saa junaa siirrettyä uusille raiteille yksin. Siihen tarvitaan oppiaine- ja tiedekuntarajat ylittävää yhteistyötä. Jokaisessa ainejärjestössä ja tiedekunnassa on omat haasteensa, mutta paljon on myös yhteistä. Pyörää ei kannata keksiä yhä uudelleen, vaan polkea mieluummin tandemina.

Minulle valiokunta on myös ollut tärkeä samanmielisten kohtaamispaikka. Valiokunnassa tietää, että opiskelijoiden etujen ajaminen on tärkeää kaikille pöydän ääressä istuville. Erityisen tärkeää se on silloin, kun joutuu itse hankalaan välikäteen muiden opiskelijoiden etuja puolustaessaan. Tuki löytyy valiokunnasta, sillä haastavilta tilanteilta yksikään kopo ei säästy. Lisäkierrettä asioihin tuo se, että moni uudistus vaikuttaa vasta meidän jälkeemme opiskelunsa aloittavien elämään. Itsensä laittaminen peliin tilanteessa, josta hyödyn korjaa joku muu, vaatii paljon. Siitä selviää paremmin, kun rinnalla on muita.

Raakatimantti muuntuu korukiveksi vain hiomalla. Se vaatii paljon työtä, kärsivällisyyttä ja tarkkuutta. Mitä muita ominaisuuksia timantin hiojalta eli tässä tapauksessa kopolta vaaditaan? Sinnikkyyttä, uskallusta ja ennen kaikkea rohkeutta. Periksiantamattomuuskaan ei ole pahasta. Jokaisesta raakatimantista ei synny säkenöivää kiveä, mutta kaikkensa pitää yrittää. Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta.

Riikka Rintala
Opinto- ja tiedevaliokunnan puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *