Rentukan ja Kortepohjan tornitalojen peruskorjaus alkaa

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) peruskorjaa Kortepohjan ylioppilaskylän tornitalot (A, B, C, D ja E) ja Rentukan. Hanke alkaa tänä keväänä A-talon ja Rentukan peruskorjauksilla, joista päätettiin keskiviikkona JYYn edustajiston kokouksessa. Työt on tarkoitus aloittaa toukokuun alussa, ja A-talo ja Rentukka valmistuvat vaiheittain vuoden 2018 alkupuolella. Suunnitelmien mukaan peruskorjaus jatkuu sen jälkeen talo kerrallaan siten, että kaikki talot remontoidaan seuraavan viiden vuoden aikana.

Kaikkien yllämainittujen hankkeiden kokonaiskustannusarvio on 40 miljoonan euron luokkaa. Remontoitavia asuntoja on jokaisessa tornitalossa 144 eli yhteensä 720.

Tornitalojen julkisivu on suojeltu, mutta muuten rakennukset uudistetaan vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Sisäpuoliset pintarakenteet, ikkunat, ovet, talotekniikka ja LVIAS-tekniikka uusitaan sekä kaikki märkä- ja keittiötilat rakennetaan uudestaan. Myös vesikatto uusitaan ja samalla parannetaan katon eristystä.

Ylioppilaskylän keskusrakennus, historiassaan vilkkaasta ravintolatoiminnasta tunnettu Rentukka, kokee peruskorjauksessa mittavan muutoksen. Siitä rakentuu opiskelijoiden olohuone ja ylioppilaskylän sosiaalisen elämän keskus.

Rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen tulee Kortepohjan asukkaille ja korkeakouluopiskelijoille suunnattuja tiloja opiskeluun ja kerhotoimintaan, ja aulasta rakentuu opiskelijoiden kohtaamispaikka sekä palvelu- ja infopiste. Tässä yhteydessä Rentukkaan keskitetään eri puolilla ylioppilaskylää olevat kerhotilat.

Rentukan toiseen kerrokseen tulee Sonaatti Oy:n ylläpitämä ravintola ja JYYn ylläpitämä terveysliikuntapainotteinen kuntosali. Ruokapalveluihin keskittyvä ravintola palvelee sekä opiskelijoita että muita asiakkaita.

– Nämä peruskorjaukset ovat osa investointiohjelmaa, jolla JYY kehittää ylioppilaskylää ja koko Kortepohjaa vetovoimaiseksi kaupunginosaksi. Urakan valmistuttua koko asuntokantamme on 2000-luvulla rakennettua tai peruskorjattua lukuun ottamatta MNOP-rakennuskompleksia sekä K- ja L-taloja. Ne on tarkoitus purkaa seuraavan kymmenen vuoden kuluessa ja rakentaa niiden muodostama korttelialue uudelleen, JYYn toimitusjohtaja Marko Huttunen kertoo.

Opiskelijoiden kädenjälki näkyy hankkeessa

Erityisen nyt alkavasta peruskorjaushankkeesta tekee se, että sen suunnittelussa on selvitetty ja otettu huomioon poikkeuksellisen laajasti ylioppilaskylän asukkaiden tarpeet ja mielipiteet. Tutkimusten perusteella asukkaat tarvitsevat lähellä asuntoaan sijaitsevia opiskelu- ja ryhmätyötiloja sekä kokoontumistiloja erilaisille yhteisöille. Opiskelijat ovat toivoneet Rentukkaan myös ravintolaa, josta saisi Kelan tukeman lounaan.

JYYn edustajiston puheenjohtaja Eyüp Yilmaz sanoo, että tältä pohjalta Kortepohjaan onkin syntymässä aivan uudenlainen palvelukokonaisuus, jollaista ei Suomessa vielä ole.

– Rentukka tuodaan 1980- ja 1990-luvulta 2010-luvulle vastaamaan niihin tarpeisiin, joita opiskelijoilla nykyään on. Se tarjoaa heille mahdollisuuden niin erilaisten asioiden tekemiseen kuin muiden asukkaiden tapaamiseen.

– Tornitalot ja Rentukka ovat palvelleet todella monia opiskelijasukupolvia hyvin. Nyt on tullut aika modernisoida ja uudistaa ne nykypäiviä vastaavaksi. Minusta on hienoa olla mukana tekemässä päätöksiä, joilla Rentukka on tarkoitus palauttaa sellaiseksi ylioppilaskylän keskuspisteeksi, joka se aikanaan on ollut. Tämä on iso investointi tulevaisuuteen, JYYn hallituksen puheenjohtaja Teemu Vasama täydentää.

Lemmikäinen urakoi peruskorjauksen

Peruskorjausta valmistelemassa ollut JYYn kiinteistöpäällikkö Kimmo Moilanen vahvistaa, että peruskorjauksella jatketaan 1960- ja 1970-luvuilla rakennettujen talojen elinikää pitkälle tulevaisuuteen. Erityistä huomiota on kiinnitetty rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen. Esimerkiksi ilmanvaihtoon rakennetaan poistoilmalämpöpumput, joiden talteen ottamaa energiaa voidaan hyödyntää rakennusten lämmityksessä.

– Omalta osaltaan peruskorjaukseen vaikuttaa se, että talojen julkisivu on suojeltu, joten se säilyy ennallaan. Myös sisäpuolella tilajako pysyy pääosin samana, sillä juuri tornitalojen kaltaisille pienille yksiöille on eniten kysyntää, hän sanoo.

Pääurakoitsijana peruskorjauksessa on Lemminkäinen. Aluejohtaja Janne Mönkkönen arvioi, että kyseessä on suuri ja haastava, mutta myös kiinnostava urakka.

– Peruskorjausta varten on fiksut suunnitelmat, joita olemme jalostaneet hyvässä yhteistyössä tilaajan kanssa. Siten kaikki edellytykset ovat olemassa hankkeen viemiselle onnistuneesti läpi, vaikka tällaisissa isoissa peruskorjauksissa voi eteen tulla yllätyksiäkin. Erityistä kohteessa ovat rakennusten suojellut julkisivut, jotka vaativat huolellisuutta toteutuksen aikana.

Keskivahvuus työmaalla tulee olemaan kokonaisuutena noin 40 henkilöä. Mönkkösen mukaan valtaosa työntekijöistä tulee Jyväskylästä ja lähiympäristöstä.

Rentukka on uusi avaus Sonaatille

Tärkeä ja monien opiskelijoiden kaipaama osa peruskorjaushanketta on ravintola, johon on tarkoitus anoa Kelan ateriatuki opiskelijoille. Ravintolapalvelut järjestää Jyväskylässä useita opiskelijaravintoloita ja kaupunginkirjaston kahvilaa ylläpitävä Sonaatti Oy. Sonaatin toimitusjohtaja Arto Maijala sanoo, että kyseessä on uusi avaus heille.

– Ravintolan ei ole tarkoitus palvella pelkästään opiskelijoita, vaan tarjota ruokapalveluja kaikille. Kyse on meille myös isosta investoinnista, sillä hankimme tarvittavat keittiölaitteet ja vastaamme ravintolan sisustuksesta.

Maijalan mukaan suunnitelmissa ei ole tyypillinen opiskelijaravintola, vaan siihen haetaan nuorekasta urban house -tyyliä, joka henkii myös paikan menneisyyttä. Sisustuksessa on tarkoitus käyttää esimerkiksi Rentukan vanhoja huonekaluja. Tavoitteena on olohuonemainen, kotoinen tunnelma.

Pääpaino ravintolan toiminnassa on ruokapalveluissa, mutta sille haetaan myös anniskelulupaa. Ravintola tulee palvelemaan kaikkina viikonpäivinä.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Marko Huttunen, JYY-konserni
Puh. 050 329 2563, marko.huttunen@jyy.fi

Kiinteistöpäällikkö Kimmo Moilanen, JYY-konserni
Puh. 040 545 5198 kimmo.moilanen@jyy.fi

Edustajiston puheenjohtaja Eyüp Yilmaz, JYY
Puh. 044 555 3517, eyup.e.yilmaz@student.jyu.fi

Hallituksen puheenjohtaja Teemu Vasama, JYY
Puh. 045 137 1964, pj@hallitus.jyy.fi

Aluejohtaja (Keski-Suomi ja Savo-Karjala) Janne Mönkkönen, Lemminkäinen
Puh. 050 563 5854, janne.monkkonen@lemminkainen.com

Toimitusjohtaja Arto Maijala, Sonaatti Oy
Puh. 040 533 2540, arto.maijala@sonaatti.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *