Opas hallinnon opiskelijaedustajille

 

Tervetuloa hallinnon ihmeelliseen maailmaan! Hallinnon opiskelijaedustaja (eli halloped) on osa edustuksellista demokratiaa yliopistolla ja edustaa sekä itseään että opiskelijatovereitaan yliopiston päätöksenteossa.

Suomalainen yliopistolaitos perustuu ajatukselle akateemisesta yhteisöstä, jonka muodostavat professorit, yliopiston henkilökunta ja opiskelijat. Nämä kolme ryhmää johtavat yliopistoa edustuksellisesti eri toimielimissä. Näin varmistetaan, että akateeminen yhteisö käyttää kaikkea osaamistaan päätöksenteossaan.

Hallopedina pääsee tutustumaan suuren tieteellisen laitoksen johtoon. Tehtävä on mielenkiintoinen ja vastuullinen. Kokous- ja neuvottelutaitojen lisäksi hallopedina voi oppia monenlaisista hallinnollisista asioista ja esimerkiksi laadunhallinnasta, henkilöstöasioista ja opetuksen kehittämistyöstä. Tehtävässä pääsee myös avartamaan omaa käsitystä opiskelijoiden edusta.

Älä kuitenkaan pelkää! Tämän oppaan on tarkoitus antaa sinulle perustiedot erilaisista hallinnollisista tehtävistä, etkä niiden lisäksi tarvitse mitään ennakkotietoja. Tärkeintä on pitää mielessä, että olet tuomassa esiin omaa käsitystäsi siitä, mikä on yhteisölle parhaaksi. Siihen saat apua ylioppilaskunnalta ja muilta hallopedeilta.

Tämä opas on julkaistu paperisena syksyllä 2013 (halloped-opas pdf:nä). Nettiversiossa on paperisen oppaan sisällön lisäksi suorat linkit erilaisiin lähteisiin ja lisätietoihin.

Sisällys:

  1. Hallopediksi hakeminen, valitseminen ja toimesta eroaminen
  2. Hallopedin asema, velvollisuudet ja vastuut
  3. Apu, tuki ja yhteydenpito
  4. Yliopisto instituutiona ja organisaationa
  5. Hallintoelinten tehtävät ja toiminta
  6. Kokouskäytänteet
  7. Mitä mieltä siellä sitten pitäisi olla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *