Kestävän kehityksen viikko, banneri

Kestävän kehityksen viikko on osa Ulkoministeriön ja Suomen ylioppilaskuntien liiton yhteistyössä toteuttamaa Kestävyys kannattaa, kannata kestävyyttä -hanketta, jonka tarkoituksena on kannustaa opiskelijoita muuttamaan kulutustottumuksiaan kestävämmiksi. Viikko toteutetaan 1.-5.11.2021.

Tapahtumien ilmoittautumiset sulkeutuvat päivää ennen jokaista tapahtumaa.

Sisältö

Kestävä kulutus -webinaari

Maanantai 1.11. Kello 14.30-16.00.

Yritysesittelyaamupala

Tiistai 2.11.2021 kello 8.30-10.30, ravintola Ilokivi / Ilokivi restaurant

Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja

Keskiviikko 3.11.2021 kello 14.00-17.00, Ruusupuiston aula / Ruusupuisto lobby

Eettisen läppärin jäljillä -elokuvanäytös ja keskustelutilaisuus

Torstai 4.11.2021 kello 18.00-20.00, Ilokiven alakerta, Venue

Ainejärjestöjen kestävän kehityksen vaikuttajakoulutus

Perjantai 5.11. Kello 15.00-17.00, Yliopiston kirjasto LÄHDE, Väite-tila (B 248)

BONUS

JYYn ympäristövaliokunnan Kirppisapprot 1.-3.11.

BONUS²

Kysely kestävän kehityksen opinnoista

Kestävä kulutus -webinaari

Miksi on tärkeää, että muutamme kulutustottumuksiamme vastuullisemmiksi ja kestävimmiksi? Miten edistää ennen kaikkea kulutuksen kestävyyttä, ei vain kestävää kulutusta? Webinaarissa pohditaan kestävää kuluttamista arkipäivän, talouden, politiikan ja yhteiskunnan näkökulmista. Mukana puhumassa on sosiologian professori Terhi-Anna Wilska, ekonomisti Anni Marttinen, Sitran Kestävä arki -aihealueen asiantuntija Emma Hietaniemi sekä europarlamentaarikko Henna Virkkunen.

Kommenttipuheenvuoroja kuullaan Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisöltä luonnonsuojelubiologi Panu Halmeelta sekä JYY:n opiskelijaedustajalta. Keskustelussa halutaan tuoda esille erityisesti opiskelijan näkökulmaa ja sitä, miten voidaan kannustaa opiskelijoita ja nuoria tekemään vastuullisia kulutuspäätöksiä. Tervetuloa kuuntelemaan ja osallistumaan itsekin keskusteluun!

Tästä webinaarin ilmoittautumiseen

Yritysesittelyaamupala

Millainen on vastuullinen yritys? Miten yritys voi edistää kestävää kehitystä? Nyt on hyvä tilaisuus päästä tutustumaan vastuullisuuden ja kestävän kehityksen kanssa toimiviin paikallisiin yrityksiin! Parkkipaikkojen vertaisvuokrausta tarjoava Shareway kertoo jakamistalouden mahdollisuuksista ja siitä, miten se voi edistää resurssiviisautta ja kestävää kehitystä. Second hand -vaatteita myyvä kauppa Aarre Store pureutuu esittäytymisen yhteydessä mm. siihen, miten jokainen voi löytää oman kestotyylin.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Jyväskylä Entrepreneurship Societyn kanssa. Tilaisuus on avoin kaikille ja aamupalalla tarjotaan osallistujille vegaanista purtavaa ravintola Ilokivellä.

Tästä yritysesittelyaamupalan ilmoittautumiseen

Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja

Pitkät työpäivät, vaaralliset työolot ja liian pienet palkat ovat vaatetehtaissa arkipäivää. Ostosreissulla ei välttämättä tule ajatelleeksi, miten paljon ongelmia vaatteiden tuotantoketjuun liittyy sekä ihmisoikeuksien että kestävän kehityksen näkökulmasta. JYY järjestää 3.11.2021 kaikille avoimen Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpajan.

Työpajassa käydään läpi vaateteollisuuden ympäristövaikutuksia sekä eettisiä ongelmia ja tutustutaan vastuulliseen kuluttamiseen sekä tekstiilien kierrätykseen. Teemoihin pureudutaan käytännön esimerkkien ja tehtävien sekä tuoreen tutkimustiedon kautta vestonomi ja aikuiskouluttaja Pipsa Niemen johdolla.

Vaatetusalan eettiset ja ekologiset ongelmat -työpaja innostaa opiskelijoita tekemään vastuullisempia kulutuspäätöksiä ja kannustaa kriittiseen ajatteluun. Työpaja on kaikille avoin ja maksuton.

Tästä työpajan ilmoittautumiseen

Eettisen läppärin jäljillä -elokuvanäytös ja keskustelutilaisuus

Tietokone ja puhelin helpottavat elämäämme monella tapaa, mutta niiden valmistamiseen liittyy monia ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia. Elektroniikkatuotannon eettiset epäkohdat liittyvät niin Kongon lapsityövoimaan kuin elektroniikkatehtaiden vaarallisiin työoloihin.

Missä on elektroniikkateollisuuden eettinen läppäri? Miksi sellaista ei ole olemassa?

Eettisen läppärin jäljillä -dokumenttielokuva kertoo suomalaisen ihmisoikeusaktivisti Anna Härrin yrityksestä mullistaa elektroniikkateollisuuteen liittyvät ihmisoikeusrikkomukset ja ympäristöhaasteet. Härri on päättänyt rakentaa eettisen läppärin. Härri ei kaihda haasteita, vaan matkustaa rohkeasti eettisten mineraalien ja elektroniikan perässä niin Etelä-Kongon kobolttikaivoksille kuin Sotkamon Talvivaaraan.

Elokuvan jälkeen keskustellaan asiantuntijoiden johdolla globaalista elektroniikkatuotannosta ja siitä, mitä me kaikki voimme edistää eettisemmän elektroniikan käyttöä.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Koronatilanteen vuoksi tilaisuuteen voi osallistua enintään 100 henkilöä.

Tästä elokuvanäytöksen ja keskustelutilaisuuden ilmoittautumiseen

Ainejärjestöjen kestävän kehityksen vaikuttajakoulutus

Miten voimme edistää vastuullista kuluttamista ja arjen ekotekoja omissa yhteisöissämme? Tähän pähkinään pureudutaan kestävän kehityksen vaikuttajakoulutuksessa ammattilaiskouluttajan ohjaamana!

Koulutuksen vetää Elina Mikola, hän työskentelee vaikuttamistyön ja kestävän talouden asiantuntijana Fingossa.

Koulutus järjestetään yhteistyössä Fingon kanssa, joka on suomalaisten kansalaisjärjestöjen kattojärjestö ja toimii reilumman ja kestävämmän maailman puolesta. Koulutukseen ovat tervetulleita kaikki Jyväskylän yliopiston opiskelijat, ainejärjestöjen edustajat, opiskelijaedustajat ja muut yliopiston kanssa vaikuttamistyötä tekevät tahot. Tule oppimaan ja innostumaan kestävyysvaikuttamisesta yhdessä! Koulutus toteutetaan LÄHDE kirjaston Väite-tilassa (B 248).

Tästä vaikuttajakoulutuksen ilmoittautumiseen

JYYn ympäristövaliokunnan Kirppisapprot 1.-3.11.

Yhteiskuntamme isoimpia ongelmia on jatkuvasti uusien tavaroiden hankkiminen, mikä on pitkällä aikavälillä kestämätöntä. Kirpputoreilta voi löytää itselle tai lahjaksi hienoja aarteita, jotka ovat olleet jollekin toiselle tarpeettomia. Jos Jyväskylän kirpputoritarjonta on vielä tuntematon, niin nyt saat hyvän syyn tutustua siihen! Ympäristövaliokunta järjestää yhteistyössä JYY:n kanssa Kirppisapprot, joihin on lähtenyt mukaan useita eri kirpputoreja ympäri Jyväskylää.

Vierailemalla väh. neljällä eri kirpparilla 1.-3.11. ja ottamalla itsestäsi niiden luona kuvan saat upean haalarimerkin koristamaan haalareitasi! Merkki on haettavissa 4.11. klo 14-18 ja 5.11. klo 14-16 kirjasto Lähteeltä luokasta B239. Varaudu näyttämään ottamasi neljä kuvaa. Sata ensimmäistä palkitaan, joten älä viivyttele!

TAPAHTUMASSA OVAT MUKANA SEURAAVAT KIRPPARIT – käy neljässä tai vaikka kaikissa:

Aarre Store (erityisesti tätä tapahtumaa varten auki ma-ke!) (Cygnaeuksenkatu 5, klo 12-18)
Keskustan kirppis (Vapaudenkatu 40-42, klo 11-18)
Talentti Harjunporras (Gummerruksenkatu 13, klo 10-18)
kirpparilla.fi (Sorastajantie 1, 10-18)
UFF (Asemakatu 4, klo 10-19)
Kilpisen kirppis (Vapaudenkatu 38A, käynti Kilpisenkadulta, klo 10-17)
Seppälä SPR (Ahjokatu 14-16, klo 10-18)
Fida Jyväskylä (Tapionkatu 12, klo 9-17)

Linkki Facebook-tapahtumaan

Kysely kestävän kehityksen opinnoista

Mistä kestävän kehityksen teemoista haluat oppia lisää? Mikä aihe puuttuu tarjonnasta tällä hetkellä? Kerro millaisia keke-opintoja haluaisit käydä, niin yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom toteuttaa toiveita!

Vastaa lyhyeen kyselyyn ja osallistu Polkukartta-opintojen suunnitteluun.

Kyselyn takana on JYU.Wisdomin koordinoiman POLKU 2.0 -hankkeen tiimi. Voit lukea lisää hankkeesta sen verkkosivuilta. Hankkeen päärahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto.