Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Luento ja opastus saamelaisesta pukeutumisesta

6.2.2018 @ 17:30 - 19:30 | Vapaa

Suomen käsityön museo juhlistaa saamelaisten kansallispäivää kertomalla saamelaisuudesta, saamenpuvusta ja pukeutumisen periaatteista tiistaina 6.2. klo 17.30–19.30. Museossa on esillä näyttely Enontekiön gákti – Kitti-suvun naisten pukuja, jonka kokoamisesta vastannut FM Maritta Stoor-Lehtonen myös esittelee näyttelyn kiinnostuneille illan aikana. Tapahtumaan on kaikille vapaa pääsy.

Jyväskyläläisen Maritta Stoor-Lehtosen, saamenkieliseltä nimeltään Pikku-Hannun Hansin Hilkan Marittan, suvun naisten puvut edustavat tunturisaamelaista mallia ja esittelevät enontekiöläistä tapaa rakentaa asukokonaisuus. Luennossa avataan saamelaispukujen rakennetta sekä kerrotaan puvuista käydyistä kiistoista. Luennon jälkeen Maritta esittelee näyttelyn ja kertoo esimerkiksi miksi tietyt värit – pinkki, violetti ja fuksia – täyttävät hänen sukuhaaransa naisten vaatekaapit.

”Saamenpuku kuuluu vain saamelaisille. Turismi, matkailuteollisuus ja muu julkinen kulttuurinen omiminen loukkaavat saamelaista tapaoikeutta, siksi saamenpuvun käyttöä halutaan ohjeistaa”, Maritta Stoor-Lehtonen kertoo.

Tapahtumaan on kutsuttu Sis-Suoma Sámesearvi Bárbmu rs:n eli Sisä-Suomen Saamelaisyhdistys Bárbmu ry:n kautta keskisuomalaisia saamelaisia tulemaan mukaan ja heitä on kannustettu pukeutumaan omaan saamenpukuunsa. Kaikki ovat tervetulleita kuuntelemaan luentoa ja opastusta ja siten rikastuttamaan tietouttaan saamelaisuudesta.

Tiedot

Päivämäärä:
6.2.2018
Aika:
17:30 - 19:30
Hinta:
Vapaa
Tapahtumaluokka:
Kotisivu:
http://www.craftmuseum.fi/tiedotteet/18_saamelaisten_kansallispaiva.htm

Tapahtumapaikka

Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
Kauppakatu 25
Jyväskylä, 40100 Suomi
+ Google Map
Puhelin:
0142664370
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto

« All Tapahtumat