Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Silmänkirkastusjuhla

syyskuu 11 @ 13:00 - 20:00 | Ilmainen

Tule juhlistamaan Suomen käsityön museon 20-vuotista sijaintia Kävelykadun varrella, osallistu muoviteemaisiin käsityölaneihin ja avaa kanssamme kaksi uutta näyttelyä. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Kaupunkien vanhoissa käsityöverstaissa vietettiin ennen vanhaan Aleksanterin päivän eli syyskuun 11. päivän illalla ”pientä silmänkirkastusjuhlaa”. Kun työnteko oli lopetettu, sytytettiin hämärän tullen ensimmäisen kerran suven jälkeen valot verstaaseen, ja mestari tarjosi samalla kisälleille ja oppipojille ”silmänkirkastusta”.

Museon edessä Kauppakadulla olevissa puissa on ohikulkijoita jo vuosia ilahduttanut värikäs neulegraffiti. Kesän mittaan on vapaaehtoisvoimin ympäri Suomea virkattu puille uusia asusteita. Nyt ne on koottu yhteen ja on julkistamisen aika! Puiden uusilla oransseilla asuilla juhlistetaan Suomen käsityön museon 20-vuotisjuhlaa tällä samalla sijainnilla. Oranssit puut julkistetaan klo 13.

Myös syksyn käsityölanit pyörähtävät käyntiin klo 15.30. Ensimmäisten lanien teemana on muovi, jonka käytöstä käydäänkin nykyään paljon keskustelua. Lanien luento-osuudella kiertotalouden projektityöntekijä Enni Huotari Keski-Suomen liiton Circwaste-hankkeesta kertoo muovien lajittelusta, kierrosta ja kierrätysmuovin käytöstä. Lanipajassa hyödynnetään käytöstä poistettuja pankki- ja etukortteja sekä pakkausmuoveja ja taiotaan ne käädyiksi ja muiksi koruiksi. Itä-Aasiassa ja joillain alkuperäiskansoilla on ollut tapana pukea kaikki korut – eli rahallinen omaisuus – näytille. Pajan myötä me pukeudumme muoviin, jota on maailmassa vaivaksi saakka ja silvotut pankkikortit koruina viestivät niiden käytöstä – ehkä jopa turhistakin hankinnoista.

Tapahtumapäivän päätteeksi klo 18 alkaen avataan kaksi uutta vaihtuvaa näyttelyä. Suomen Käsityön Ystävien Hyvissä käsissä -näyttelyissä ammennetaan Käsityön ystävien laajoista arkistoista inspiraatiota uusiin teoksiin, joissa yhdistyvät perinteiset käsityötekniikat, erilaiset materiaalit sekä teknologia. Näyttelyssä ovat mukana kuvittaja ja kuosisuunnittelija Anna Alanko, kuvataiteilija Hanna-Kaisa Korolainen, muotisuunnittelija Henna Lampinen, kuvanveistäjä Matias Liimatainen sekä pelisuunnittelija Henri Tervapuro. Puureliefi ja digitaaliset leikit -näyttelyssä esitellään kansainvälisesti tunnetun muotoilija Ilona Ristan puutaidetta. Näyttelyt avaa taiteilija-tutkija Riikka Latva-Somppi.

Koronatilanteen vuoksi pyydämme ilmoittautumaan Suomen käsityön museon tapahtumiin etukäteen verkossa, jotta pystymme varmistamaan turvallisen museovierailun kaikille. Valitse linkin takaa tapahtuma, johon aiot osallistua ja täytä omat tietosi. Jos haluat ilmoittautua useaan eri tapahtumaan, niin tee ilmoittautuminen useampaan kertaan. www.lyyti.in/SKMtapahtumat2020

Tiedot

Päivämäärä:
syyskuu 11
Aika:
13:00 - 20:00
Hinta:
Ilmainen
Tapahtumaluokka:
Tapahtuma tagia:
Kotisivu:
https://www.craftmuseum.fi/uutinen/2020-09-03_silmankirkastusjuhlassa-avataan-syksy-kasityolaneilla-ja-uusilla-nayttelyilla

Tapahtumapaikka

Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
Kauppakatu 25
Jyväskylä, 40100 Suomi
+ Google Map
Puhelin:
0142664370
Kotisivu:
www.craftmuseum.fi

Järjestäjä

Suomen käsityön museo
Puhelin:
0142664370
Sähköposti:
sari.k.koskinen@jkl.fi
Kotisivu:
www.craftmuseum.fi

« All Tapahtumat