Opiskelijan toimeentulosta löydät kattavasti tietoa Kelan sivuilta.

Mistä Suomessa opiskelevien korkeakouluopiskelijoiden toimeentulo perinteisesti koostuu?

Opiskelijoiden yksilölliset elämäntilanteet voivat vaihdella suuresti eikä kaikkien opiskelijoiden toimeentulo koostu samoista etuuksista.

Huom! Opiskelijat siirtyvät 1.8.2025 alkaen opintotuen asumislisälle! Älä siis hae yleistä asumistukea!  

Kattavaa tietoa opiskelijan toimeentulosta löydät osoitteesta kela.fi/opiskelijat. Kelan toimisto Jyväskylässä sijaitsee osoitteessa Vapaudenkatu 40-42.  

Lapsettoman ja omillaan tai puolison kanssa asuvan korkeakouluopiskelijoiden opintorahan määrä on 1.8.2022 alkaen ollut enintään 268,23 e/kk.  Opintotukikuukausien kokonaismäärä riippuu opintojen aloitusajankohdasta sekä tutkinnon laajuudesta. Kaikkien opintotukea nostavien opiskelijoiden on suoritettava vähintään 20 opintopistettä lukuvuoden aikana ja lisäksi 5 opintopistettä per tukikuukausi. 

Opintoraha ja opintolaina  

Korkeakouluopiskelijoiden opintorahan määrä on enintään 279,38€/ kk. Opintotukea nostavien on suoritettava vähintään 20 opintopistettä lukuvuoden aikana ja lisäksi 5 opintopistettä per tukikuukausi. Opintolainan valtiontakaus myönnetään automaattisesti kaikille opintorahaa saaville. Lainan saa nostaa suoraan pankista. Opintolaina on maksettava takaisin. Ajallaan valmistuva on oikeutettu lainan hyvitykseen tai vähennykseen.  

Opintotuen asumislisä 

Opiskelijoiden tukiin tehtyjen lakimuutosten myötä opiskelijat siirtyvät yleiseltä asumistuelta opintotuen asumislisälle. Asumislisään siirtyvillä asumistuki päättyy heinäkuussa ja asumislisä voidaan myöntää aikaisintaan elokuusta alkaen. Jos olet saanut aikaisemmin yleistä asumistukea, muista hakea opintotuen asumislisää opintotuen muutosilmoituksella. Jyväskylässä asumislisää voi saada enintään 248 euroa kuukaudessa. Saat asumislisää omiin asumiskustannuksiisi. Asumislisään ei vaikuta vanhempien tai puolison tulot. Kimppakämpässä asuville riittää yhteinen vuokrasopimus: asumiskustannukset jaetaan yleensä tasan asukkaiden kesken. Puolisoiden kesken asumismenot jaetaan tasan. Asumislisää ei saa, jos asuu oman tai puolison lapsen kanssa. Huollettavan lapsen kanssa asuvat voivat olla oikeutettuja yleiseen asumistukeen. 

Omat tulot ja niiden vaikutus tukiin  

Opiskelijan tulee itse huolehtia, että tulot eivät ylitä opintotuen tulorajaa. Vuosituloraja, eli se kuinka paljon saa tienata opintotuen lisäksi, määräytyy sen perusteella, kuinka monelta kuukaudelta opintotukea on nostanut kalenterivuoden aikana. Valvonta tehdään kalenterivuosittain jälkikäteen vahvistetun verotuksen perusteella. Opintotuen asumislisään pätee opintotuen tulorajat. 

Opiskelija voi korottaa vuositulorajaansa palauttamalla vapaaehtoisesti jo maksettua opintotukea tai peruuttamalla opintotukeaan. Opiskelija saa tukikuukaudet uudelleen käytettäviksi ilman eri pyyntöä, kun opintoraha on maksettu vapaaehtoisesti samansuuruisena kuin on sen saanut. Vuositulorajaa korotetaan vain, jos liikaa maksetut opintorahat on palautettu kokonaisuudessaan tukivuotta seuraavan vuoden toukokuun loppuun mennessä. Liikaa maksettu opintotuki peritään takaisin 7,5 % korotuksella.

Muut sosiaalietuudet

Kaikki opiskelijat eivät ole samassa elämäntilanteessa ja tämä vaikuttaa myös siihen, mihin etuuksiin opiskelija voi olla oikeutettu. Opiskelija voi olla oikeutettu esimerkiksi sairauspäivärahaan, äitiysrahaan, tai muihin vanhempainetuuksiin. Näitä etuuksia haetaan Kelasta. 

Opiskelija voi olla tietyin edellytyksin oikeutettu perustoimeentulotukeen. Perustoimeentulotuki on viimesijainen etuus. Tämä tarkoittaa, että ennen kuin hakee perustoimeentulotukea, tulee ensin selvittää mahdollisuus saada ensisijaisia etuuksia eli opiskelijan tapauksessa opintotukea (opintorahaa ja opintolainaa) tai yleistä asumistukea.

Opiskelija voi olla oikeutettu perustoimeentulotukeen tilanteissa, joissa tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin menoihin. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi tilanteet, joissa opintotuki on lakkautettu, opintotukikuukaudet ovat loppuneet kesken tutkinnon tai esimerkiksi kesällä, jos opiskelijalla ei ole mahdollisuutta tehdä ansiotöitä tai opiskella. Päätöksen perustoimeentulotuen myöntämisestä tekee Kela.

Jos et ole varma, mihin etuuksiin olet oikeutettu, ota yhteyttä Kelaan.