Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta eli JYY on opiskelijoiden oma etu- ja palvelujärjestö. Ylioppilaskunnan juuret ovat 1934 Jyväskylään perustetussa Kasvatusopillisen korkeakoulun ylioppilaskunnassa.

Jokainen Jyväskylän yliopiston perustutkinto-opiskelija liittyy JYYn jäseneksi maksamalla ylioppilaskunnan jäsenmaksun. Jokaisen yliopisto-opiskelijan on ilmoittauduttava yliopistoon jokaisen lukuvuoden alussa. Uudet opiskelijat ottavat paikkansa vastaan ja ilmoittautuvat saamiensa ohjeiden mukaisesti. Opintojaan jatkavat perustutkinto-opiskelijat saavat ilmoittautumisohjeet sähköpostiinsa. Opintojaan jatkavalle perustutkinto-opiskelijalle jäsenmaksun maksaminen ja ilmoittautuminen tarkoittavat käytännössä samaa asiaa.

JYYn toiminta

JYYn tärkein tehtävä on jäsentensä edunvalvonta niin yliopistolla kuin ympäröivässä yhteiskunnassa. Opiskelijat voivat ottaa yhteyttä JYYn työntekijöihin kaikissa opiskelijaelämään liittyvissä ongelmatilanteissa.

JYYn toiminnan keskus on vuonna 1964 valmistunut Alvar Aallon suunnittelema Ylioppilastalo Ilokivi keskellä Seminaarimäen kampusta. Sieltä löytyvät JYYn omistama lounasravintola Ilokivi sekä asiantuntijoiden työhuoneet. Ilokiven alakerran monitoimitilassa näytetään muun muassa Kampus Kinon elokuvia. JYYn oman toiminnan lisäksi monitoimitilassa järjestetään erilaisia bileitä ja keikkoja sekä esitetään Jyväskylän ylioppilasteatterin näytelmiä. JYY omistaa myös Kortepohjan ylioppilaskylän sekä Vehkakujan opiskelija-asunnot. Asumiseen liittyvät palvelut löytyvät ylioppilaskunnan Vehkakujan toimistolta.

JYY päätöksenteko on avointa ja demokraattista. Tärkeimmät päätökset tekee kahden vuoden välein vaaleilla valittava edustajisto ja arkisemmasta päätöksenteosta huolehtii edustajiston vuosittain valitsema hallitus.

Kaikki ovat tervetulleita mukaan ylioppilaskunnan toimintaan. Helpoin tapa hypätä mukaan ovat JYYn kahdeksan valiokuntaa. Ne ovat avoimia opiskelijaryhmiä, jotka järjestävät toimintaa ja tarjoavat mahdollisuuden keskustella oman alansa ajankohtaisista kuulumisista.

JYY kuuluu Suomen ylioppilaskuntien liittoon (SYL), joka ajaa valtakunnallisesti kaikkien Suomen yliopistoissa opiskelevien etuja. SYL tuo opiskelijoiden ääntä kuuluviin sekä koulutuspolitiikasta että muista opiskelijoiden hyvinvointiin liittyvistä asioista päätettäessä. Liikuntaa koskevissa asioissa opiskelijoiden etuja valvoo Opiskelijoiden liikuntaliitto OLL.

JYYn kautta opiskelijat ovat myös SYL:n ja OLL:n jäseniä, ja osa JYYn jäsenmaksuvaroista käytetään järjestöjen toiminnan rahoittamiseen.