Opiskelijan hyvinvointi on tärkein edellytys laadukkaalle ja sujuvalle opiskelulle. Terveyspalveluiden lisäksi sosiaaliset verkostot, harrastukset, liikunta ja kulttuuri ovat tärkeitä asioita osana opiskelijan hyvinvoivan arjen rakentamisessa. Opiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen ja edistäminen sekä terveysongelmien ennaltaehkäisy on niin kaupungin kuin hyvinvointialueenkin vastuulla.
Opiskelijoilla on sujuva pääsy julkisen terveydenhuollon piiriin.
Hyvinvointialueen ja YTHS:n työnjako opiskelijoiden terveydenhuollossa on oltava selvää kaikille osapuolille, eikä hyvinvointialueen tule ohjata opiskelijoita automaattisesti YTHS:lle. Opiskelijoilla tulee olla sujuva pääsy niin perusterveydenhuollon kuin tarpeen vaatiessa erikoissairaanhoidon pariin.
Hyvinvointialueen tulee panostaa ehkäisevään työhön ja tarjota matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita myös opiskelijoille. Asiakasmaksujen taso ei saa muodostua esteeksi hoitoon hakeutumiselle.
Kansainvälisille opiskelijoille varmistetaan laadukas, kohtuuhintainen ja kielelliset tarpeet huomioiva terveydenhuolto.
Kansainvälisillä opiskelijoilla on oltava sujuva pääsy terveydenhuollon peruspalveluihin, mukaan lukien mielenterveyspalvelut. Hyvinvointialueen tulee varmistaa, että palveluohjausta on saatavilla myös englanniksi, ja että hoitohenkilökunnalla on riittävä englannin kielen taito vieraskielisten palvelemiseen.
Myös päivystyksen ja puhelinvastaajan asiointikielenä on oltava mahdollista käyttää englantia. Kielitarpeiden huomiointi hyvinvointialueen palveluissa on erityisen tärkeää kansainvälisille vaihto-opiskelijoille, jotka eivät kuulu YTHS:n piiriin.
Jyväskylän kaupunki tukee laajasti liikunta-, kulttuuri- ja harrastuspalveluiden kehittämistä ja niiden suuntaamista opiskelijoille.
Kulttuuripalvelut ovat hyvinvoinnin edistäjiä siinä missä liikuntapalvelutkin. Jyväskylän tuleekin toimia Kulttuurikaupunki-brändinsä mukaisesti. Keskeisten kulttuuritapatumien, kuten Yläkaupungin Yön jatkuminen on turvattava, ja pieniä kulttuuritapahtumia ja -toimijoita on tuettava tarjoamalla tiloja ja rahallisia avustuksia. Liikuntapalveluiden suunnittelussa on huomioitava liikkujien erilaiset aktiivisuuden tasot.
Kaupungin liikunta-, kulttuuri- ja harrastuspalvelut on toteutettava saavutettavasti ja esteettömästi, ja niiden opiskelijamaksut on pidettävä mahdollisimman edullisena. JYYn kaupunkipalveluita koskevan kyselyn perusteella yli puolet vastaajista vähentäisi merkittävästi tai jopa lopettaisi liikunta- ja kulttuuripalveluiden käytön kokonaan, mikäli opiskelija-alennuksista luovuttaisiin.