Päämininisteri Petteri Orpon (kok.) hallitus nimitettiin juhannuksen kynnyksellä, ja hallitusneuvotteluiden neuvottelutuloksena julkaistiin hallitusohjelma otsikolla “Vahva ja välittävä Suomi”. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY) on huolissaan, että hallituksen politiikka ei vastaa korkeakoulutuksen pitkän aikavälin haasteisiin liittyen esimerkiksi opiskelijoiden toimeentuloon tai korkeakoulujen rahoitusvajeeseen.
Kansallisen ylioppilasliikkeen tavoite opintorahan tasokorotuksesta ja toimeentulon lainapainotteisuuden purkamisesta jäi pitkälti haaveeksi. Opiskelijoille tärkeään asumistukeen tehdään opiskelijoiden pettymykseksi heikennyksiä. Hyvä asia puolestaan on se, että opintotuki kokee hallituskaudella kokonaisuudistuksen.
“Hallitusohjelmakirjaus opintotuen kokonaisuudistuksesta on hyvä ja odotettu. On kuitenkin vielä epäselvää, miten tukea konkreettisesti lähdetään uudistamaan. Tulorajojen poisto on hyvä alku, mutta opintoetuuden tasoa tulisi myös nostaa”, JYYn hallituksen puheenjohtaja Konsta Tarnanen linjaa.
JYYn hallituksen kuntapolitiikasta ja eduskuntavaaleista vastaava hallituslainen Nuutti Ruotsalainen on huolissaan asumistukeen kohdistettujen leikkausten vaikutuksista opiskelijan toimeentuloon: “Asumistuen leikkaukset ovat suora leikkaus opiskelijoiden toimeentuloon ja kasvattavat täten suoraan opiskelijoiden lainataakkaa. Leikkaukset kohdistuvat eritoten työssäkäyviin opiskelijoihin, mikä on ristiriidassa töihin kannustamisen kanssa”, Ruotsalainen toteaa.
Poliitikkojen lempilapsi, aloituspaikkojen lisääminen, pääsi myös koristamaan hallitusohjelmaa. “Aloituspaikkojen lisääminen ilman siihen kohdistettua rahoitusta kasvattaa yliopistojen kuormitusta ja näkyy negatiivisina vaikutuksina opintojen laadussa”, Tarnanen toteaa.
Risujen lisäksi hallitusohjelma saa opiskelijoilta myös ruusuja. Kirjaukset terapiatakuun toteuttamisesta ja pysyvästä oleskeluluvasta ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneille ovat askelia oikeaan suuntaan. JYY kannattaa myös linjauksia muuttaa psykoterapiakoulutus osittain maksuttomaksi.
Opiskelijoiden päävaaliteema, opiskelijoiden toimeentulo, on kuitenkin heikennysuhan alla. Suurennuslasin alla ovat vaalilupaukset koulutuksen erityissuojeluksesta ja toimeentulon turvaamisesta.
“Opiskelijaliike odottaa lupausten lunastamista. Kymppitonnien velkataakka, mielenterveyskriisi ja köyhyysrajalla kitkuttaminen pitävät huolta siitä, että opiskelijat vaativat lupausten täyttämistä”, Ruotsalainen toteaa.