Blogi: Yksin mutta ei yksinäisiä?

Jokaisen arki meni vain viikossa täysin uusiksi tämän kevään osalta. Juhlat, matkat ja harjoittelut on peruttu. Osa meistä on suunnannut läheistensä luo kotikotiin, toiset jääneet Jyväskylään ja arjen tavanomaisiin ympyröihin. Kanssamme karanteenimaista arkea jakavat kenties kaverit, kämppikset tai kumppanit, mutta moni on myös yksiössään itsekseen.

Jokainen meistä on ottanut tärkeän vastuun kannettavakseen ottamalla etäisyyttä kasvokkaiseen kanssakäymiseen. Toimimme siis poikkeuksellisessa tilanteessa vastuullisesti ja jopa sankarillisesti. Suojelemme niitä, jotka sitä kipeästi tarvitsevat.

Se ei kuitenkaan tee tilanteesta meille helpompaa. Siksi meidän onkin yhdessä huolehdittava myös toisistamme ja itsestämme. 

Elämä ei lopu, vaikka se muuttuu. Voimme edelleen nauttia hauskoista vitseistä, hyvästä ruuasta ja rakkaista harrastuksista ja jakaa näitä kokemuksia yhteisössämme. Voimme juhlistaa kun aihetta on, ja purkaa ilmenevää vitutusta, koska sekin kuuluu (opiskelija)elämään. Välineet ja keinot tähän vain vaihtuvat. 

Olen luottavainen siihen, että me ylioppilaat jos jotkut löydämme ratkaisut tässä erikoisessa historian hetkessä. Opiskelijajoukkomme on täynnä viisaita, kekseliäitä ja ajattelevaisia tyyppejä, eli juuri sitä mitä tarvitsemme. 

Rakennetaan siis yhdessä yhteishenkeä ja arjen hetkiä etäisyydestä huolimatta. Spämmätään meemejä, soitellaan videopuheluita ja tehdään Facebook -tökkäyksistä taas trendikästä. Ottipa ainejärjestöni oman Habbo Hotel -huoneenkin käyttöön arjen piristämiseksi. 

Myös JYY mahdollistaa opiskeljoiden yhteisöllisyyden toteutumista poikkeustilan aikana. Keväällä järjestetään monenlaista toimintaa digimuodossa ja syksyn tapahtumia järjestellään ja suunnitellaan kevään mittaan. Kun kaikki muu muuttuu, yksi asia pitää: jokainen on edelleen tervetullut mukaan juuri sellaisena kuin on. 

Voimme tehdä koronakeväästä monella tapaa ikimuistoisen. Poikkeustilan luomissa olosuhteissa myös elämästä nauttimisen ja kaikenlaisen ilakoinnin jatkuminen on vähintään yhtä tärkeää kuin arki rutiineineen.

Ira Vainikainen
Kirjoittaja on JYYn hallituksen puheenjohtaja ja yhteiskuntatietelijä, joka viihtyy pleikkarilla ja joogamatolla oli poikkeustilaa tai ei.