Tämä blogi on osa JYYn eduskuntavaalikampanjaa 2019. Voit lukea kaikki blogitekstit täältä.
Opiskelijan opintorahasta on kuluneella vaalikaudella leikattu 86 euroa ja tänä päivänä sitä saa 250,28 euroa kuukaudessa. Opintoraha on osa opiskelijan toimeentuloa, joka tällä hetkellä koostuu opintorahan lisäksi yleisestä asumistuesta ja opintolainasta. Opintorahalla ja asumistuella, eläminen on kuitenkin käytännössä mahdotonta missään Suomen kaupungissa. Tämä 86 euron, 25 prosentin, leikkaus opintorahasta onkin pakottanut opiskelijat joko ottamaan opintolainaa tai tekemään töitä opiskelun ohella.
Miksi elämiseen riittävä opintoraha sitten on niin tärkeä opiskelijoille? Miksi opintojen rahoittaminen lainalla tai työnteolla ei ole toivottavaa? Jos opiskelijoiden halutaan opiskelevan täysipäiväisesti, opintotuen tulisi se mahdollistaa. Opiskelijoiden toimeentulo vaikuttaa suoraan hyvinvointiin ja opiskelukykyyn. Opiskelukyky käsittää muun muassa henkilökohtaiset voimavarat, kuten elämänhallinnan ja fyysisen ja psyykkisen terveyden, kuten myös opiskelutaidot.
Opiskelijoiden toimeentuloon ja hyvinvointiin panostaminen on koko Suomen tulevaisuuteen panostamista.
Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksesta (2016) selviää, että opiskelijoiden mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet 2000-luvulla ja leikkaaminen opiskelijoiden toimeentulosta ei tässä asiassa ainakaan auta. Kun perusasiat, kuten toimeentulo ovat kunnossa, voi opiskelija keskittyä itse opiskeluun. Hän valmistuu ajallaan ja on tulevaisuudessa hyvinvoiva työntekijä. Mitkä ovatkaan kansanterveydelliset vaikutukset pitkällä tähtäimellä! Riittävä opintoraha jokaiselle opiskelijalle takaa sen, että kaikki voivat hankkia korkeakoulutuksen, oman tai vanhempien lompakon paksuudesta riippumatta.
Opiskelijoiden toimeentuloon ja hyvinvointiin panostaminen on koko Suomen tulevaisuuteen panostamista. Tulevaisuudesta tinkiminen on lyhytkatseista politiikkaa, ja neljäsosan leikkaus opintorahasta on iso lovi opiskelijan taskussa. 100 euron välitön korotus opintorahaan ja opiskelijoiden ottaminen mukaan sosiaaliturvauudistukseen vastaavat tähän ongelmaan. Onneksi jokainen opiskelija voi asiaan vaikuttaa. Vaikuta siis ja äänestä.
Lue lisää JYYn eduskuntavaaliteemoista täältä.
—
Katriina Tikanmäki ja Markus Kulmala
JYYn hallituksen sosiaalipoliittiset vastaavat