Tämä blogi on osa JYYn eduskuntavaalikampanjaa 2019. Voit lukea kaikki blogitekstit täältä.
Viime lokakuussa 2018 IPCC julkaisi hälyttävän raportin maapallon lämpenemisestä, jonka mukaan ilmaston lämpeneminen tulisi pysäyttää 1,5 asteeseen. Tämän tiedon myötä ilmastonmuutoksesta tuli entistä vakavampi globaali ongelma, johon tarvitsemme kipeästi poliittisia toimia. Raportissa kerrotaan, millaisia nopeita ja kunnianhimoisia päästövähennyksiä meidän tulisi tehdä välttyäksemme ilmaston lämpenemisen haitallisista vaikutuksista. Ilmastoraportin mukaan yli 1,5 asteen lämpeneminen aiheuttaa merkittäviä haittoja ihmiskunnalle ja luonnon monimuotoisuudelle, joihin meidän on puututtava voidaksemme jättää elinkelpoinen maapallo meille sekä tuleville sukupolville.
Ilmastonmuutoskeskustelu tuntuu näkyvän jo jokapäiväisessä elämässä. Ensi kuun eduskuntavaalien yhtenä tärkeimpänä vaaliteemana on selkeästi ollut ilmastonmuutos. Teema on näkynyt myös lukuisina mielenosoituksina ja lakkoina. Erityisesti nuoret ovat aktivoituneet yhteiskunnallisesti vastustamaan poliittisten päätösten riittämättömyyttä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Reaktio on luonnollinen, sillä nuoriin nykypolitiikka tulee vaikuttamaan kaikista pisimpään.
Keskustelua on käyty siitä, kenen vastuulla ilmastonmuutos on. Yhä useampi ihminen on tehnyt muutoksia omissa elintavoissaan esimerkiksi vähentämällä lentämistä, tekemällä kestäviä kulutusvalintoja ja suosimalla kasvispainotteista ruokavaliota. On tarpeetonta keskittyä etsimään yhtä syyllistä ilmastonmuutokseen, vaan meidän jokaisen tulisi ottaa vastuu nykyhetkestä ja vaatia poliittisilta päättäjiltämme vastuullista ilmastopolitiikkaa.
On tarpeetonta keskittyä etsimään yhtä syyllistä ilmastonmuutokseen, vaan meidän jokaisen tulisi ottaa vastuu nykyhetkestä ja vaatia poliittisilta päättäjiltämme vastuullista ilmastopolitiikkaa.
Mielenosoitukset ja lakot ovat osoitus siitä, että olemme tiedostaneet mahdollisuutemme vaikuttaa. Keinot hillitä ilmastonmuutosta ovat olemassa. Uusia kansainvälisiä sopimuksia kestävän kehityksen saavuttamiseksi syntyy entistä tiheämpään tahtiin. Viimeksi YK:n ympäristökokouksessa päästiin sopuun muovijätteen vähentämisestä. Näin ollen 170 maata on lupautunut vähentämään jätettä vuoteen 2030 mennessä.
Lisäksi olemme heränneet todellisuuteen, missä kaikki tarvittava tieto ja teknologia ilmastonmuutoksen hillitsemiselle on jo olemassa. Kädenlämpöinen keskustelu ratkaisuista ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan kunnianhimoisia ja kauaskantoisia tekoja. Meillä ei ole enää aikaa kiertää vastuutamme. Uudella hallituskaudella pitää tehdä merkittäviä vero- ja tukijärjestelmien uudistuksia, jotta päästöjen vähentämisen kannustimet olisivat riittäviä. Politiikan avulla voimme vaikuttaa juuri niihin suurimpiin kysymyksiin, joihin yksilötasolla tehdyt valinnat eivät vastaukseksi riitä.
Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii jokaiselta maalta, organisaatiolta ja yksilöltä toimenpiteitä. Ympäristö on antanut ihmiskunnalle paljon vuosituhansien ajan, mutta nyt on korkea aika kunnioittaa luonnonresursseja ja huolehtia samalla meidän omasta tulevaisuudestamme. JYYllä ei ole sen erityisempää vastuuvapautta kuin millään muullakaan yhteiskunnallisella vaikuttajalla ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. JYY onkin tukemassa niin Ilmastoveivi-vetoomusta kuin myös Opiskelijoiden Ilmastolakkoa.
Muistetaan, että edunvalvonnassa myös maapallolla on paikkansa. Meillä jokaisella on annettavana äänemme, jolla voimme olla mukana tekemässä muutosta kohti parempaa huomista.
Lue lisää JYYn eduskuntavaaliteemoista täältä.
—
Aino Rytkönen
JYYn edustajiston varapuheenjohtaja
Ville Härsilä
JYYn hallituksen ympäristö-, ja kv-vastaava