Brace yourselves! JYYn edarivaalit on tulossa!


Asetu ehdolle viimeistään 29.9. klo 12 mennessä. Vaalien ennakkoäänestys 28.-29.10. Varsinaiset vaalipäivät 1.-3.11.


Edustajistovaaleissa valitaan opiskelijoiden keskuudesta 41-henkinen edustajisto kahdeksi vuodeksi päättämään opiskelijoiden yhteisistä asioista.

Kaikki Jyväskylän yliopiston opiskelijat ovat JYYn jäseniä, maksavat vuosittain JYYn jäsenmaksun ja ovat äänioikeutettuja vaaleissa. Edarissa päätetäänkin muun muassa JYYn jäsenmaksurahojen käytöstä ja siitä mihin JYY ottaa kantaa.

Omaa äänioikeutta kannattaa siis käyttää, koska silloin JYY tekee juuri niitä asioita, joita sinä haluat!

Tutustu nykyisiin edustajistoryhmiin


Mikä ihmeen edari?

JYYn edustajisto, eli edari, koostuu 41 vaaleilla valitusta edustajasta, eli edaattorista. Edustajisto tekee tärkeimmät ylioppilaskuntaa koskevat päätökset, valitsee keskeiset JYYn työntekijät ja päättää muun muassa jäsenmaksuista.

Edaattorit ovat Jyväskylän yliopistossa kirjoilla olevia opiskelijoita, eli JYYn jäseniä. Sinäkin voit siis asettua ehdolle!

Mistä edustajisto päättää?

Edustajisto hyväksyy JYYn talousarvion ja toimintasuunnitelman. Edustajisto valitsee hallituksen ja valvoo sen toimintaa. Edustajisto valitsee ylioppilaskunnan keskeisimmät työntekijät kuten toiminnanjohtajan, toimitusjohtajan sekä Jylkkärin päätoimittajan. Edustajisto päättää ylioppilaskunnan jäsenmaksun suuruuden.


Viime vaaleissa äänestysprosentti oli vain 28%! Vaikka edustajisto KIRJAIMELLISESTI päättää mitä teidän jäsenmaksurahoilla tehdään! Oisko tänä vuonna aika tsempata?


Katso täältä kuka tekee päätöksiä nyt

Asetu ehdolle!

Ehdokasasettelu sulkeutuu 29.9. klo 12. Voit asettua ehdolle jos olet Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan jäsen.

Helpoin tapa asettua ehdolle on olla yhteydessä johonkin nykyisistä edustajistoryhmistä. Kaikkien edustajistoryhmien esittelyn ja vaaliyhteyshenkilöt löydät täältä.

Mitä ehdokkaaksi asettuminen vaatii?

Asettuaksesi ehdolle, sinun tulee ilmoittautua läsnäolevaksi opiskelijaksi Jyväskylän yliopistoon 22.9. mennessä, jotta jäsenyytesi näkyy rekisterissä viimeistään 29.9.

Suhteellisen vaalitavan takia on suositeltavaa lähteä ehdokkaaksi jonkun olemassa olevan edustajistoryhmän ehdokkaana. Mikäli olet kiinnostunut ehdokkuudesta, ole yhteydessä sinua kiinnostavan ryhmän vaalivastaavaan.

Jos haluat perustaa oman vaaliliiton saat apua JYYn keskustoimistosta ja keskusvaalilautakunnan puheenjohtajalta, jonka yhteystiedot löydät sivun lopusta.

Vaaliasiakirjat ja allekirjoittaminen

Ehdokasilmoittautumiseen tarvitset vaaliasiakirjat, jotka löydät alla olevan linkin takaa. Tavallisesti vaaliasiakirjojen täyttö tapahtuu yhdessä oman edustajistoryhmän kanssa. Asetu siis rohkeasti ehdolle!

Vaaliasiakirjojen, kuten ehdokasilmoituksen, vaaliliiton perustamisilmoituksen ja vaalirenkaan perustamisilmoituksen allekirjoittaminen tapahtuu sähköisesti esimerkiksi Aatos Appissa.

Voit lukea ohjeet Aatos Appin käyttöön ja allekirjoittamiseen samalla sivulla mistä löydät vaaliasiakirjat.

Katso vaaliasiakirjat ja allekirjoitusohjeet


Toimintamalli Jyväskylän yliopistossa

Yliopiston toiminnassa on säilytettävä myös edustajistovaalien aikana työrauha ja poliittinen neutraalius. Siksi yliopiston tiloissa kampanjoidessa tulee toteuttaa yliopiston käytäntöjä.

Kampanjoinnissa tulee ottaa huomioon myös yliopiston tiloissa järjestettäviin tapahtumiin liittyvä koronaohjeistus.

Lue toimintamalli täältä

Lisätietoja

Vaaleihin tai vaalikoneeseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Miikael Saksmaniin tai Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan toiminnanjohtaja Minna Oinaaseen.

Miikael Saksman
Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja
edarivaalit@jyy.fi

Minna Oinas
Toiminnanjohtaja
toiminnanjohtaja@jyy.fi
+358 45 138 6816