JYY ei hyväksy professori Tapio Puolimatkan homofobisia kirjoituksia

Perjantaina (27.7) oikeistoradikaalin Oikea Media -lehden Vieraskynässä julkaistiin Jyväskylän yliopistossa toimivan professori Tapio Puolimatkan kirjoitus ”Kampanja pedofilian laillistamiseksi”.

Mielipidekirjoituksessaan professori Puolimatka kertoo, kuinka sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvien lakien muutokset, kuten tasa-arvoinen avioliittolaki, ovat johtamassa muutokseen myös äitiys- ja isyyslaissa ja sukupuoli- ja seksuaalikasvatuksessa. Puolimatka pohtii, kuinka pitkälle avioliittolain tuoma muutosprosessi tulee johtamaan. Vastauksena itselleen hän maalaa monisivuisen vision siitä, kuinka tämä muutosprosessi rakentaa pohjaa pedofilian hyväksymiselle. Kirjoituksessaan Puolimatka sulauttaa ennennäkemättömällä tavalla homoseksuaalisuuden, nekrofilian, eläimiin sekaantuminen ja pedofilian toisiinsa rinnastettaviksi muuttujiksi.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Puolimatka on julkaissut homofobisia kirjoituksia tieteeseen verhottuna. Kysymys kuuluukin, onko Jyväskylän yliopisto, etenkin kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta, turvallinen yhteisö seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille? Millaisessa arvomaailmassa meillä koulutetaan opetusalan tulevaisuuden asiantuntijoita?

Jyväskylän yliopisto on ilmoittanut tavoitteekseen olla edelläkävijä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymyksissä, luoden tasa-arvoisia käytäntöjä ja suvaitsevaa ilmapiiriä (JYU:n tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2016-2018). Millaisen kuvan Jyväskylän yliopisto antaa itsestään, kun yliopiston henkilöstöön kuuluva professori toistuvasti julkisesti jakaa näiden tavoitteiden vastaisia kirjoituksiaan? Professori Puolimatkan vuosia jatkunut homofobinen kirjoittelu Jyväskylän yliopiston professorin tittelillä herättää kysymyksen, missä menee sananvapauden raja yliopiston edustajana ja mikä on organisaation vastuu henkilökuntansa julkilausumista.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY on määritellyt strategiassaan yhdeksi neljästä keskeisestä arvostaan yhdenvertaisuuden. Ylioppilaskunta toimii aktiivisesti ehkäistäkseen syrjintää ja edistääkseen yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. JYY ei hyväksy professori Puolimatkan homofobisia lausuntoja. Vaadimme Jyväskylän yliopistolta reagointia ja konkreettisia toimia, joilla turvataan kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnan tasa-arvoinen ja turvallinen opiskeluympäristö.

Aapeli Tourunen, JYYn hallituksen puheenjohtaja

Bella Forsgrén, JYYn edustajiston puheenjohtaja