Koronavirus ja siitä aiheutuvat toimenpiteet JYYn ja JYUn toiminnassa

Muokattu viimeksi 23.3. klo 15.55


Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta seuraa terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Jyväskylän yliopiston ohjeistuksia. Pyrimme tiedottamaan opiskelijoita tilanteesta mahdollisimman laaja-alaisesti ja neuvomaan esimerkiksi tapahtuman järjestämiseen liittyvissä asioissa.

Tähän tiedotteeseen on kerätty keskeisiä tiedotusasioita ja ohjeita, jotka koskettavat opiskelijoita ja järjestöjä. Voit seurata yliopiston koronavirusohjeistusta täällä.

Suurin osa koronavirustartunnan saaneista sairastaa taudin lieväoireisena. Paras tapa suojautua taudilta on noudattaa hyvää käsihygieniaa.

Pääpointit tiiviisti

  • Kaikki kontaktiopetus lopetetaan 
  • Kaikki yhteisopiskelutilat ja tietokoneluokat on suljettu
  • Kaikkea matkustamista tulisi välttää
  • Yli 10 hengen kokoontumiset on kielletty
  • Mikäli olet sairas tai oireilet, jää kotiin
  • JYY on sitoutunut ratkaisemaan yliopiston kanssa opintojen edistymiseen liittyviä haasteita, joita lähiopetuksen karsiminen saattaa aiheuttaa

Opetus

Jyväskylän yliopisto keskeyttää kontaktiopetuksen ja Normaalikoulun opetusharjoittelut ajalla 16.-13.4. Tälle ajanjaksolle sijoittuvat tentit siirretään myöhemmäksi. Kaikkien kurssien osalta kurssien opettajat tulevat olemaan yhteydessä kurssin opiskelijoihin.

Yliopisto pyrkii joustavuuteen, siten ettei kenenkään opinnot tai valmistumisen ajankohta koronavirusepidemian takia viivästy. Jyväskylän yliopisto on kuitenkin laaja monialayliopisto ja on mahdollista, että joillakin opiskelijoilla ilmenee haasteita opintojen suunnitelmanmukaisessa etenemisessä. Toivomme, että opiskelijat ovat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhteydessä yliopistoon ja ylioppilaskuntaan, jos epäkohtia ilmenee. JYY on sitoutunut ratkaisemaan näitä tilanteita yhdessä yliopiston kanssa.

Tilat

Yliopiston yhteiset opiskelutilat ja tietokoneluokat suljetaan. Osa kirjaston toimipisteistä jatkaa toimintaansa rajoittuen kirjojen lainaamiseen. Myös rentukan opiskelutilat, rentukan kuntosali, opinkiven saunatilat ja Kortepohjan ylioppilaskylän yleiset saunavuorot ovat pois käytöstä 30.4. saakka. Lue tarkemmin JYYn tilojen rajoituksista täällä.

Ruokailu

Opiskelijaravintolat ovat pääsääntöisesti kiinni. Semma Delivery toimittaa opiskelijahintaista ruokaa myytäväksi Veturitallien, Myllyjärven ja KOAS Harjun (Kauppakatu 11) opiskelija-asuntoloiden pihoihin. Ravintola Rentukka myy vain take away -annoksia sosiaalisten kontaktien minimoimiseksi.  Opiskelijahintaista ruokaa tarjoilee myös Kasvisravintola Katriina. Ruokaa saa ravintolasta myös mukaan.

Vaihto-opiskelu ja matkustaminen

Yliopisto peruu kaikki opiskelijoiden ulkomaanvaihdot, intensiivikurssit ja opintomatkat kesäkuun loppuun saakka. Myös nyt vaihdossa oleville opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus Suomeen palaamiseen ja vaihdon keskeyttämiseen.

Myöskään vapaa-ajan matkoja ei suositella. Kaikissa tilanteissa ulkomailta paluun jälkeen tulee noudattaa 14 vuorokauden etäopiskelukehotusta.

Lue myös Jylkkärin vaihto-opiskelijan selviytymisopas.

Tapahtumat

Suomen hallitus on kieltänyt kaikki yli 10 hengen tapaamiset.

JYYn tapahtumista JYYn vuosijuhlat, vaikuttajakoulutus Spark, Amazing Race JKL ja Jyrock tullaan siirtämään. Jokaisen tapahtuman siirtämisestä tai peruuttamisesta tiedotetaan myös erikseen. Ilokiven elokuvien loppukevään näytökset on peruttu.

JYY suosittelee kaikkien järjestöjen kevään tapahtumien peruuttamista tai siirtämistä kesäkuulle asti.

Korkeakoululiikunta 

Korkeakoululiikunnan kaikki muu paitsi opintoihin liittyvät liikuntaryhmät keskeytetään ainakin maaliskuun loppuun saakka. Keskeytys koskettaa ryhmäliikuntaa, palloilua, kursseja ja vapaavuoroja kaikissa tiloissa.

Korkeakoululiikunta lataa YouTubeen etäliikuntavideoita. Kanavaa voi seurata täällä. Liikuntatarran maksaneet voivat käyttää Yogobe-onlinevideopalvelua monenlaiseen joogaamiseen, hengitysharjoituksiin, pilatekseen, treeniin ja hyvinvointiluentoihin.

Sairastuminen ja poissaolo

Mikäli olet sairas tai sinulla on oireita, jää kotiin. Jos epäilet sairastuneesi koronavirukseen ole puhelimitse yhteydessä omaan terveyskeskukseen tai terveyskeskuspäivystykseen. Saat terveydenhuollon ammattilaiselta ohjeet, miten toimia.

Jos et pysty sairaudestasi johtuen osallistumaan opetukseen, niin ilmoita siitä aina myös kurssin vastuuopettajalle.

Jyväskylän terveysasemien keskitetty neuvontanumero koronavirusepäilyissä on 014 266 0133. Neuvontanumero on käytössä ma-to klo 8-16 ja pe klo 9-16. Muina aikoina ota yhteyttä numeroon 116 117. Lisää tietoa löydät täältä.

YTHS:n ohjeet löydät täältä

Muita ohjeita

Yliopisto suosittelee pesemään kädet aina tilasta toiseen siirtyessä ja pitämään jonottaessa vähintään metrin väliä toisiin ihmisiin.

Seuraa sähköpostiasi uusien tiedotteiden varalta. Päivitä opiskelijarekisteriin sellainen sähköposti, jota varmasti luet. Tarkista myös, mikä sähköposti on asetettu Sisun oletussähköpostiksi. 

Seuraa yliopiston Koronavirusohjeistus-sivua opiskelijoille täällä.

JYYn liiketoiminnan palvelut (Ilokiven ravintola, Rentukkatalo, JYYn asuminen Kortepohjassa ja Vehkakujalla) tiedottavat poikkeusjärjestelyistä omissa kanavissaan. Katso Ilokiven nettisivu täällä, Rentukka-talon nettisivu täällä ja JYYn asumisen nettisivu täällä (linkit aukeavat uuteen ikkunaan).