Miten minä treenaan itsemyötätuntoa?

Muita ihmisiä pyrin kohtelemaan hyvin ja ystävällisesti joka ikinen päivä. Tottakai välillä on päiviä ja hetkiä jolloin onnistun tässä huonosti, mutta yritän silti aina. Joskus kuitenkin unohdan kohdella itseäni saman periaatteen mukaisesti. Itsesyytökset tai omissa epäonnistumissa rypeminen eivät ole oman kokemukseni perusteella ikinä helpottaneet oloa tai vieneet hankalaa tilannetta millään tavoin eteenpäin. Hankalina hetkinä ja haastavissa elämäntilanteissa onkin ollut pakko väkisin harjoitella myötätuntoista suhtautumista itseä kohtaan.

Olen ilahduttavasti havainnut, että ainakin omalla kohdallani tässäkin tilanteessa harjoittelu tekee, jos ei heti itsemyötätunnon mestarin, niin ainakin vähä vähältä itselleen lempeämmän tyypin. Itsemyötätuntoon liittyvät harjoitukset tulevat mieleen kerta kerralta helpommin silloin, kun niitä tarvitaan.

Itselleni harjoitusmallina on tähän mennessä toiminut parhaiten Mielenterveystalon sivuilta omahoito-oppaista löytämäni Ajatusten haastaminen -harjoitus. Harjoituksessa ideana on kirjata ylös itseen kohdistuvia kielteisiä ajatuksia ja pohtia vaihtoehtoisia tulkintoja näille ajatuksille. Minulle erityisen hyvin toimii juuri ajatusten kirjaaminen ylös, sillä niihin tuntuu olevan helpompi suhtautua ulkopuolisemmin kun ne ovat kirjoitetussa muodossa. Tällöin on myös helpompi kuvitella miten itse vastaisin tällaiseen viestiin, mikäli kirjoittamani ajatus tulisi ystäväni lähettämänä esimerkiksi kaveriporukan Whatsapp-ryhmään. Pyrin vastaamaan itselleni niin kuin vastaisin ystävälle tai kenelle tahansa kanssaihmiselle.

Ajatusten haastaminen -harjoituksen esimerkki Mielenterveystalon sivulta

Kaikille meistä eivät välttämättä toimi samat harjoitukset ja vaan kokeilemalla löytää itselle toimivimman metodin harjoitella kannustavampaa suhtautumista itseensä. Kannattaa tutkia Mielenterveystalon harjoitusten lisäksi esimerkiksi Oivan harjoituksia ja Kristin Neffin harjoituksia, jaa myös omat parhaat vinkkisi itsemyötätunnon harjoittelemiseen eteenpäin!

Aurinkoista kevättä kaikille,
Jonna
JYYn sosiaalipoliittinen asiantuntija