Muista maksaa kevätlukukauden YTHS-maksu Kelalle

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiötä (YTHS) koskeva lakimuutos astuu voimaan 1.1. ja se tarkoittaa sitä, että myös sinun pitää jatkossa maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle. Aiemmin terveydenhoitomaksu on peritty ylioppilaskunnan jäsenmaksun yhteydessä.

Lakiuudistuksen taustalla on ollut tarve ja halu saada myös ammattikorkekoulun opiskelijat YTHS:n palveluiden piiriin. Aiemmin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden terveydenhuollosta on vastannut kaupunki.

YTHS-maksun maksaminen jatkossa

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitomaksu maksetaan jatkossa Kelalle lukuvuosittain, eli kaksi kertaa vuodessa. Kela ei lähetä opiskelijoille laskua, vaan maksu pitää muistaa maksaa oma-aloitteisesti.

Kevään 2021 osalta maksun suuruus on 35,80 euroa ja se pitää pääsääntöisesti suorittaa tammikuun loppuun mennessä. Poikkeuksena ovat opiskelijat, jotka ilmoittautuvat läsnäolevaksi vasta 31.1. jälkeen, jolloin maksu erääntyy maksettavaksi viimeistään 31.7. Syyslukukauden osalta maksu tulee maksaa viimeistään 30.9.

Kevään osalta voit maksaa maksun jo nyt Kelan asiointipalvelussa.

Jos et pysty käyttämään Kelan asiointipalvelua, voi maksun suorittaa myös tilisiirtona:

  • Tilinumero: FI06 5000 0120 4657 77
  • BIC-tunniste: OKOYFIHH
  • maksun saaja: Kela

Maksukenttään tulee kirjoittaa:

  • opiskelijan nimi
  • opiskelijan henkilötunnus tai syntymäaika
  • teksti OTH
  • mitä lukukautta tai lukukausia maksu koskee eli tässä tapauksessa kevät 2021
  • oppilaitoksen nimi

Entä jos unohdan maksaa maksun?

Valitettavasti Kela ei lähetä opiskelijoille muistutusta maksun maksamisesta. Jos et maksa terveydenhoitomaksua eräpäivään mennessä, Kela perii 5 euron kiinteän viivästymismaksun. Jos et maksa terveydenhoitomaksua maksumuistutuksen jälkeenkään, Kela voi kuitata eli vähentää maksun ja viivästymismaksun opintorahasta ilman suostumustasi. Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksu siirretään lain perusteella ulosottoon.

Lisätietoja saat Kelan verkkosivuilta.

Lisätietoa

Juulia Saukkonen
Sosiaalipoliittinen asiantuntija
sopo-asiantuntija@jyy.fi
+358 50 307 0540