Opiskelija-ateriajärjestelmän tulevaisuus on vaarassa ellei opiskelijalounaan enimmäishintaa ja ateriatukea nosteta 

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan (JYY) mukaan ateriatuki ei ole pysynyt elintarvikkeiden hintatason nousun perässä, mikä on vaarantanut ravintosuositukset täyttävän opiskelijalounaan saannin koko maassa sekä koko opiskelija-ateriajärjestelmän tulevaisuuden. 

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta vaatii, että opiskelija-aterian enimmäishintaa nostettaessa Kelan maksamaa ateriatukea nostetaan siten, että opiskelijalounaan hinta säilyy nykyisellään.  

Kela tukee opiskelijoiden ruokailua maksamalla opiskelijaravintoloille ateriatukea. Yksi ateria saa kustantaa ravintolalle korkeintaan viisi euroa, josta Kelan tuen jälkeen opiskelijan maksettavaksi jää korkeintaan 2,70 euroa.  

JYYn hallituksen varapuheenjohtaja Jenni Suutari haluaa muistuttaa, että pienituloiselle opiskelijalle ateriatuki on merkittävä osa opiskelijan taloudellista tukea. Se myös osaltaan kannustaa opiskelijoita syömään terveellisesti ja ravitsevasti. 

“Opintorahan pienuutta on usein perusteltu edullisen ruokailun mahdollistavalla ateriatuella. Mikäli ateriatuen nostoon ei varata budjettiriihessä rahaa, supistuu opiskelijan jo tällä hetkellä niukka toimeentulo entisestään”, Suutari toteaa. 

Opiskelijahintaista ruokaa myyvät ravintolat ovat vaatineet aterian enimmäishinnan nostamista, jotta ruuan laatu pysyisi tulevaisuudessakin laadukkaana. Aterian enimmäishinnan nostaminen ilman Kelan ateriatuen nostoa tarkoittaisi opiskelijan maksaman aterian hinnan nousua. 

JYYn hallituksen jäsenen Konsta Tarnasen mukaan joidenkin elintarvikkeiden osalta hintojen korotuspaine voi tulevaisuudessa olla jopa yli 50 prosenttia. 

“Koronan jäljiltä heikossa hapessa olevat opiskelijaravintolat ovat ongelmissa hintojen nousun kanssa. Ilman nopeita toimenpiteitä ravintolat joutuvat karsimaan ruuan laadusta. Pahimmassa tapauksessa ravintolat joutuvat laittamaan lapun luukulle”, sanoo Tarnanen. 

Kelan korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuosituksen mukaan opiskelijoiden ateriatuen tulee antaa opiskelijoille mahdollisuus nauttia monipuolisen sekä terveyttä, opiskelukykyä ja jaksamista edistävän ateriakokonaisuuden kohtuulliseen opiskelijahintaan. 

JYYn mukaan ravintoloiden kohonneet kustannukset uhkaavat tämän tehtävän sekä koko opiskelija-ateriajärjestelmän idean toteutumista. 

“Emme halua, että kahden vuoden korona-ajan jälkeen kampukselle palaavat opiskelijat joutuvat pettymään ruuan laatuun, kun enimmäishinta tai ateriatuki eivät vastaa nykyistä kustannustilannetta”, päättää Suutari. 

JYY vaatii, että Kelan tukema opiskelijahintainen ruokailu mahdollistaa edullisen, ravitsevan, kotimaisen ja ekologisen ruokailun myös jatkossa. Ateriatukeen oikeuttavan aterian enimmäishintaa ja ateriatuen määrää on JYYn mukaan nostettava välittömästi. 

Lisätietoja 

Jenni Suutari 
jenni.suutari@jyy.fi 

Konsta Tarnanen
Konsta.tarnanen@jyy.fi