Välitetään välillä välittää

Myötätuntoinen, auttavainen, kiitollinen, rehellinen, rohkea, avarakatseinen, huolellinen, kekseliäs, avulias, rakastava, iloinen, huolehtiva, avoin, liikunnallinen, taiteellinen, kannustava, ystävällinen, tehokas, huumorintajuinen, harkitseva, herkkä, välittävä, luotettava, luova, älykäs, sinnikäs, ystävällinen, innostuva, innostava.

Sanoja, joita löysin Mielenterveysseuran vahvuuskorteista. Vahvuuksia, joita löytyy jokaisesta meistä. Ja kuitenkin vahvuuksia, joita liian harvoin löydämme itsestämme ja muista.

Teen työtä opiskelijoiden parissa opiskeluterveydenhuollossa. Vastaanotolla keskusteluissa nousee usein esille itsetuntoon liittyvät asiat. Silloin pyydän opiskelijaa miettimään hyviä ominaisuuksia itsessään ja nimeämään niitä. ”Kehu itseäsi hetki!” Monelle tämä on todella vaikea, jopa pelottava tehtävä. Sitten muotoilen kysymyksen toisin: miten kehuisit ystävääsi tai perheenjäsentäsi. Tähän on jo ehkä vähän helpompi vastata, mutta ei sen kaverinkaan kehuminen aina helppoa ole. Ainakaan ”päin naamaa”. Miten sitten osaisimme kehua itseämme, kun kanssaihmistenkin kehuminen on 

vaikeaa? Nykypäivänä mielemme täyttyy niin helposti vaativista ja syyllistävistä ajatuksista. Kritiikin antaminen sujuu meiltä luontevammin kuin kehut ja tsempit. Itsensä kritisoiminen se vasta helppoa onkin. Myönteistä itsetuntemusta ja itsemyötätuntoa voi kuitenkin harjoitella. Katso vinkit harjoitteluun Mielenterveysseuran ja Nyytin verkkosivuilta. 

Tätä kirjoittaessani ymmärsin oman kehusaldoni olevan vakavasti miinuksen puolella. Laitoin viestiä usealle tutulle, sanoin hyviä asioita ja kehuin. Ja sitten kirjoitin itselleni kodin liitutauluseinään pisimmät kehut (tuntui tyhmältä, mutta selvisin).

Jos kehuminen tuntuu vaikealta, niin kysy kuulumisia tai kiitä. Osoitetaan, että välitetään. Muista ja itsestämme.

 

Mitä sinulle kuuluu?

 

Anna

Terveydenhoitaja, YTHS