Eduskuntavaalit 2019: On aika katkaista nuorten velkakierre

Tämä blogi on osa JYYn eduskuntavaalikampanjaa 2019. Voit lukea kaikki blogitekstit täältä.

Koulutus on saanut 2010-luvulla kovaa kyytiä Suomen päättäjiltä. Opiskelijat ovat olleet talouspolitiikan suurimpia häviäjiä, eivätkä tulevaisuudenkaan näkymät kovin mairittelevia ole. Sukupolvemme on monella tapaa velkaantumassa ennennäkemätöntä tahtia.

Kahden viimeisen hallituskauden aikana koulutuksesta on leikattu satoja miljoonia euroja. Koulutuksen kustannukset eivät leikatessa katoa, vaan ne kertyvät myöhemmin kuitattaviksi.

Opiskelijan toimeentulon leikkauksien jälkeen 55 prosenttia opiskelijoista täydentää toimeentuloaan työnteolla. Elokuun 2017 opintotukiuudistuksen jälkeen opintotuen lainakanta kasvoi puolessa vuodessa 490 miljoonaa euroa ja ylitti 3 miljardin euron rajan.

Ilmastonmuutos on yksi suurimmista erityisesti nuorta sukupolvea uhkaavista ongelmista, ja IPCC:n julkaiseman ilmastoraportin mukaan maailman valtioiden on ryhdyttävä aikaisempaa suurempiin toimiin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Koulutus-, ilmasto- ja kirjaimellinen syömävelka painavat kohtuuttomasti nykyisten ja tulevien opiskelijasukupolvien harteita, ja tähän me haluamme muutoksen. Hyvä kansanedustajaehdokas, mikäli haluat edesauttaa velkakierteemme katkaisemista, ota omaksesi nämä JYYn eduskuntavaalitavoitteet:

  • Koulutukseen ja tutkimukseen on ohjattava lisää resursseja
  • Elinikäisen oppimisen järjestämiseen on ohjattava valtion rahoitusta
  • Opintorahan tasoa on korotettava 100 eurolla kuukaudessa
  • Opiskelijat on otettava mukaan sosiaaliturvan kokonaisuudistukseen
  • Fossiilisista energiamuodoista on luovuttava ja siirryttävä uusiutuviin energiamuotoihin
  • Liikkumisesta ja tavaroiden kuljettamisesta aiheutuvia päästöjä on rajoitettava verottamalla lentomatkustamista sekä suosimalla joukkoliikennettä

Tulemme seuraavien viikkojen ajan nostamaan näistä teemoista kirjoituksia JYYn verkkosivuille, sosiaaliseen mediaan ja mielipidepalstoille. Yhdessä Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta JAMKOn kanssa aiomme ottaa yhteyttä jokaiseen Keski-Suomen vaalipiirin eduskuntavaaliehdokkaaseen. Jalkaudumme vaalikadulle haastamaan ehdokkaita ajatuksistamme. Maanantaina 25. maaliskuuta järjestämme oman vaalipaneelimme, joka keskittyy opiskelijaa huolestuttaviin asioita.

Maailmaa ei kuitenkaan muuteta yksin Ilokiveltä käsin. JYY on yhtenä linkkinä osana koko opiskelijaliikkeen yhteisessä eduskuntavaalikampanjassa #koulutustaprkl.

Ylioppilas- ja opiskelijakuntien lisäksi jokaisen opiskelijan ja opiskelijamielisen apu on tervetullutta. Ensimmäinen ja tärkein askel on tietenkin muistaa käyttää omaa äänioikeuttaan ja muistuttaa koko omaa aine- tai harrastejärjestöä tekemään sama. Yliopisto-opiskelijoina meidän pitäisi olla niin kiinnostuneita yhteiskuntaamme koskevasta päätöksenteosta, että ennakkoäänestyksen alkaessa keskiviikkona 3. huhtikuuta yliopiston päärakennuksen äänestyspisteelle on haalarikansaa jonossa.

Yliopisto-opiskelijoina meidän pitäisi olla niin kiinnostuneita yhteiskuntaamme koskevasta päätöksenteosta, että ennakkoäänestyksen alkaessa keskiviikkona 3. huhtikuuta yliopiston päärakennuksen äänestyspisteelle on haalarikansaa jonossa.

Äänestämisen lisäksi jokainen voi käyttää myös sitä fyysistä omaa ääntään. Jokainen keskustelu, twiitti, mielipidekirjoitus ja kannanotto ovat askel eteenpäin siihen, että saamme nostettua nuoria ja opiskelijoita koskettavia teemoja esiin julkisessa keskustelussa.

Me emme halua enää koulutuslupauksia. Me haluamme ratkaisuja, siis #koulutustaprkl!

Lue lisää JYYn eduskuntavaaliteemoista täältä.

Topias Peltonen
JYYn hallituksen puheenjohtaja