JYYn ravintola Ilokivi mukana Wasteless Food Services in Finland -hankkeessa

Wasteless Food Services in Finland (WFSF) -hankkeen tavoitteena on löytää ratkaisuja ja hyviä käytänteitä vähentämään ruokahävikin määrää suomalaisissa yksityisissä ja julkisissa ruokapalveluissa. Hankkeessa on mukana 19 erityyppistä ruokapalvelutoimijaa eri puolilta Suomea. JYYn omistamaan Soihtu-liiketoimintaan kuuluva ravintola Ilokivi on yksi hankkeeseen valituista ravintoloista.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) selvityksen mukaan Suomessa syntyy arviolta 61 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä vuodessa (11 kg / henkilö). Wasteless Food Services in Finland -hankkeessa selvitetään, kuinka hävikkiä saadaan vähennettyä ennakoinnilla ja suunnittelulla. Hankkeessa rakennetaan malli erilaisten hävikkilajien (tarjoilu-, valmistus-, lautastähde- ja varastohävikin) jatkuvaan seurantaan erilaisissa ruokapalveluissa. Hankkeessa tuotetaan uutta tietoa, joka levitetään valtakunnallisesti julkisten ja yksityisten ruokapalveluiden käyttöön.

Hankkeessa on Ilokiven lisäksi mukana mm. Á la carte -ravintoloita, palveluasemia, keskuskeittiöitä ja erityyppisten oppilaitosten ruokapalvelutuottajia eri puolilta Suomea. Ilokivi edustaa hankkeessa kaikille avointa, korkeakouluopiskelijoiden lounasruokailuun painottuvaa, kampusalueella sijaitsevaa ravintolaa. Ilokivessä hankkeen toteutusta seuraa Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK.

Ilokivessä Wasteless Food Services in Finland -hankkeeseen osallistuminen näkyy kahtena ruokahävikin mittausjaksona. Näistä ensimmäinen toteutetaan ravintolassa marraskuussa 2022 ja toinen, seurantajakso, loppukeväästä 2023. Alkuvuodesta 2023 Ilokivi osallistuu kehittämistyöpajoihin, joissa valitaan ravintolan kannalta oleelliset toimenpiteet hävikin vähentämiseen.

-Ilokiven asiakkaat ovat perinteisesti olleet kiinnostuneita esimerkiksi ravintolassa syntyvän biojätteen määrästä ja ravintolan vastuullisuudesta ylipäätään. Siksi meillä on kova motivaatio olla mukana kehittämässä valtakunnallisesti käyttöön otettavia hävikin vähentämisen keinoja, kertoo Ilokiven ravintolapäällikkö Kati Lemiläinen.

WFSF-hankkeen toteuttajat ovat Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Jyväskylään ammattikorkeakoulu, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu sekä Ammattikeittiöosaajat ry. Hankkeen toteutusaika on 1.12.2021- 30.11.2023.

Lähteet:

Wasteless Food Services in Finland -hanke (Seamk). Saatavilla verkossa https://projektit.seamk.fi/kestavat-ruokaratkaisut/wasteless-food-services-in-finland/ Luettu 28.10.2022

Silvennoinen, K., Nisonen, S. ja Lahti, L. 2019. Ravitsemispalveluiden elintarvikejäte: jätteen määrä 2018–2019 ja seurannan kehittäminen. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 1/2020. Luonnonvarakeskus. Helsinki. 45 s. Saatavilla verkossa https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/545374/luke_luobio_1_2020.pdf?sequence=1&isAllowed=y Luettu 28.10.2022