JYYn ravintola Ilokivi yhteistyöhön Compensaten kanssa – ruoan hiilijalanjäljen hyvittäminen mahdolliseksi ensimmäisenä Jyväskylässä

Ilmastopäästöjen kompensointimahdollisuus tarjotaan kaikille JYYn ravintola Ilokiven lounasasiakkaille keskiviikosta 20.11. alkaen Compensaten kehittämän ratkaisun avulla. Kompensaation voi tehdä joko yhden lounaan ostaessaan tai lounaslippuvihon kanssa. Maksut määräytyvät eri annosten aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen perusteella, eli annoksen hinta ei vaikuta kompensaatiomaksun suuruuteen.

Myös JYYn valitsemaa kehitysyhteistyöhanketta tukevan kehy- eli kehitysyhteistyö-lounaan hiilidioksidipäästöjen kompensointi onnistuu kuten minkä vain lounaan.

Compensate (Kompensäätiö sr) käyttää kompensaatiomaksut lyhentämättöminä hiilidioksidia sitovien hankkeiden rahoittamiseen. Compensate etsii kestäviä ja tehokkaita keinoja vähentää hiilidioksidin määrää ilmakehässä ja rahoittaa kompensaatiomaksuilla metsitys- ja metsiensuojeluhankkeita.

JYYn edelläkävijyys toteuttaa liiketoiminnalle määriteltyä strategiaa

JYYn omistama ravintola Ilokivi on ensimmäinen jyväskyläläisyritys, joka tarjoaa asiakkailleen välittömän ilmastopäästöjen kompensaatiomahdollisuuden ostotapahtuman yhteydessä.

Compensaten kanssa toteutettavan ilmastokompensaatiomahdollisuuden käyttöönotto on osa JYYn liiketoiminnan strategian toteutusta. Syyskuussa 2019 julkaistussa uusitussa liiketoimintastrategiassaan JYY linjasi yhdeksi arvokseen kestävän kehityksen periaatteiden noudattamisen liiketoiminnassaan. Lounaan päästökompensaatiomahdollisuus haluttiinkin tarjota Ilokivessä asiakkaille niin pian kuin mahdollista.

– JYYn kaltaisilla monialaisilla toimijoilla on suuri rooli siinä, kuinka ilmastonmuutosta Suomessa torjutaan. Opiskelijat paitsi muodostavat tärkeän asiakasryhmämme myös omistavat JYYn liiketoiminnan ylioppilaskunnan jäsenyyden kautta. He odottavat JYYn toimivan vastuullisesti ja hoitavan osuutensa ilmastonmuutoksen torjunnassa, toteaa JYYn liiketoiminnan talous- ja palvelujohtaja Jenni-Mari Penttinen.

Kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista liiketoiminnan eri osa-alueilla tutkitaan nyt aktiivisesti, ja JYYn liiketoiminta rooliutuu entistä enemmän suunnannäyttäjäasemaan.

– Haluamme esimerkillämme kannustaa ja haastaa muitakin toimijoita mukaan ilmastonmuutosta hillitsevään työhön niin paikallisesti Jyväskylässä kuin koko maan tasolla, ja tulemme tarjoamaan kompensointimahdollisuutta myös asuntojen vuokraustoimintaamme mahdollisimman pian, kertoo Jenni-Mari Penttinen.

Opiskelijoiden Ilokivi kantaa vastuuta – Kehyn rinnalla nyt myös Compensate

Hiilijalanjäljen kompensointi on tullut osaksi vastuullisen kuluttajan keinovalikoimaa vähitellen viimeisen vuoden aikana, mutta Ilokivi on jo pitkään tottunut katsomaan maailmaa kestävien valintojen näkökulmasta.

– JYYn ravintola Ilokivessä vastuullisuus on ollut jo vuosia keskeinen teema kehitysyhteistyön tukemisen, reilun kaupan, lähiruoan, sertifioidun kalan ja energiaa säästävien keittiön laitteiden muodossa, kertoo Ilokiven ravintolapäällikkö Kati Lemiläinen.

JYYn ravintolatoimintaa kehittänyt Lemiläinen on tuonut Ilokiven lounaslinjastolle monia ruokailun kestävyyttä lisääviä toimintatapoja. Hävikkiruoan myynti, suurista maidon jakeluannostelijoista luopuminen ja häkittömien kananmunien käyttö ovat kaikki viimeisen vuoden aikaansaannoksia. Vegaaniruoan tarjoilu lounaslinjastolla on yhä harvinaista, mutta päivittäinen käytäntö ravintola Ilokivessä.

– Compensate-maksun käyttöönotto on uusi konkreettinen keino tehdä toiminnastamme entistä kestävämpää. Myös toteutustapa on meille ja asiakkaillemme jo tuttu JYYn omasta kehy-lounaasta, jossa pienellä lisämaksulla ateriasta saadaan aikaan paljon hyvää, Kati Lemiläinen kertoo.

Opiskelijoiden uskotaan ottavan hyvin vastaan JYYn tarjoama uusi entistä kestävämpi tapa ruokailla.

– Kompensaatiomaksut ovat loistava lisä Ilokiven asiakkaille tehdä arjessa niitä edes vähän kestävämpiä valintoja. Halutessaan Ilokivellä voi nyt lounastaessa tehdä oikein superkompensaation niin ympäristöllisestä kuin humanitaarisesta näkökulmasta, jos Compensate-maksun maksaa JYYn perinteisistä kehy-lounaslipuista, toteaa JYYn hallituksen puheenjohtaja Topias Peltonen. –  Vastuullisuus on ylioppilaskunnan tärkeimpiä arvoja, mikä näkyy nyt mahtavasti omistamassamme liiketoiminnassa ja opiskelijoiden palveluissa.

Tällä hetkellä JYY tukee jyväskyläläisen kehitys- ja kulttuuriyhdistys Aurora Borealis ry:n tekemää työtä Nepalin Loo Nivan kylässä paikallisten nuorten koulunkäynnin edistämiseksi. JYYn kehitysyhteistyötä voi tukea ostamalla kehy-lounaslippuja Ilokiven lounasravintolasta tai maksamalla JYYn vapaaehtoisen kehitysyhteistyömaksun jäsenmaksun yhteydessä.

Lisätietoja:

Kati Lemiläinen
Ravintolapäällikkö, JYYn ravintola Ilokivi
050 3670 139 | kati.lemilainen@jyy.fi

Jenni-Mari Penttinen
Talous- ja palvelujohtaja, JYYn liiketoiminta
040 084 8407 | jenni-mari.penttinen@jyy.fi

Topias Peltonen
JYY 2019 Hallituksen puheenjohtaja
hpj@jyy.fi