JYYn kestävän kehityksen viikot 19.10.-1.11.2020

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan perinteiset kehitysyhteistyöviikko ja ympäristöviikko yhdistyvät syksyllä 2020 suuremmaksi Kestävän kehityksen teemaviikkojen kokonaisuudeksi. Lukuisista kestävän kehityksen teemoista keskitytään tänä vuonna erityisesti kestäviin ruoka- ja kulutusvalintoihin sekä kulutuskäyttäytymiseen ja luonnon monimuotoisuuden muutoksiin.

Luvassa lokakuun kahdelle viimeiselle viikolle on monipuolista ohjelmaa, mielenkiintoisia vieraita ja erilaisia osallistavia haasteita palkinnoilla. Viikkojen tapahtumat toteutuvat tänä vuonna sekä verkossa että livenä.

Viikkojen aikana kannattaa myös suunnata Ekoloon, josta saa 20% alennuksen ympäristöystävällisistä kylpyhuonetuotteista. Alennuksen saa voimassa olevalla opiskelijakortilla tapahtuma-aikana 19.10.-1.11.2020 valikoiduista tuotteista Jyväskylän kivijalkamyymälästä.

Seuraa tapahtumaa Facebookissa.

Kestävän kehityksen viikkojen ohjelma

JYYn kestävän kehityksen teemaviikot järjestetään viikoilla 43 ja 44. Viikolla 43 vietetään myös Reilun Kaupan viikkoa, jonka osana julkistetaan kampanjavideoita JYYn sosiaalisessa mediassa. Viikolla 44 puolestaan julkistetaan JYYn kestävän kehityksen viikkojen teemavideot. Kannattaa siis viimeistään nyt laittaa seurantaan JYY Facebookissa ja Instagramissa!

Voit ilmoittautua kestävän kehityksen viikkojen ohjelmaan täällä.


Maanantai 19.10.

Ilmastonmuutos ja ympäristö Jyväskylässä
Climate change and Environment in Jyväskylä
klo 14.00-16.00

Puheenvuoroissa nostetaan esiin päätöksiä, tavoitteita ja menettelytapoja, joilla JYYssä, yliopistolla ja Jyväskylän kaupungissa taistellaan ilmastonmuutosta ja sen seurauksia sekä luonnon monimuotoisuuden häviämistä vastaan. Tapahtuma järjestetään englanniksi Zoomissa. Ilmoittaudu tapahtumaan viimeistään sunnuntaina 18.10.


Tiistai 20.10.

Kiertotalous arjessa
Circular economy in daily life
klo 11.00-11.45

Tutkijatohtori Marileena Mäkelä kertoo, miten voit edistää kiertotaloutta arkipäiväisessä elämässäsi. Tapahtuma järjestetään englanniksi Zoomissa. Ilmoittaudu tapahtumaan viimeistään maanantaina 19.10.

Minä ja me ilmastonmuutosta vastaan – Paneeli
Us and I against climate change – Panel discussion
klo 15.00-17.00

Paneelissa keskustellaan valinnoista, joita me kaikki voimme tehdä ilmaston hyväksi sekä omassa arjessa että vastuullisten valintojen puolesta puhumisella. Samalla pohditaan kansallisten ja kansainvälisten sopimusten merkitystä ilmastolle ja sopimusten vaikutusta yksilöiden arkeen. Tapahtuma järjestetään englanniksi Zoomissa. Ilmoittaudu tapahtumaan viimeistään maanantaina 19.10.

Panelisteina toimivat kestävyystutkija Panu Halme, ympäristöetiikan tutkija Teea Kortetmäki, yritysvastuullisuuden tutkija Stefan Baumeister, Eurooppanuorten puheenjohtaja Iiris Asunmaa ja Reilun Kaupan vastuullisuusasiantuntija Tytti Nahi.


Keskiviikko 21.10.

Kestävä ruokakulttuuri Suomessa

Miten kestävää ruokakulttuuri Suomessa on ja mihin olemme menossa? Kenellä on vastuu muutoksista? Entä millaiset juuret suomalaisella ruokakulttuurilla oikein onkaan? Muun muassa näihin teemoihin paneudutaan podcastissa, jossa kestävän ruoan käsitettä tarkastellaan kulttuurintutkimuksen ja yhteiskuntatieteiden näkökulmasta. Keskustelijoina opiskelijoiden laatimassa ohjelmassa on suomalaiseen elintarvikejärjestelmään, globalisoituviin elintarvikemarkkinoihin sekä rikkaan maailman ruokaturvaan ja nälkäongelmien tutkimukseen erikoistunut yhteiskuntapolitiikan professori Tiina Silvasti yhdessä suomalaisen ruokakulttuurin tutkija, dosentti Maarit Knuuttilan kanssa.

Kuuntele podcast

Sarjaan on tulossa myös jakso kestävästä muodista marraskuussa!


Keskiviikko 28.10.

Korjaus- ja ompelupaja
klo 19.00

Korjauspajassa pääset ompelemaan oman kangasmaskin Marttojen ohjauksella. Saat myös vinkkejä rikkoutuneiden vaatteiden tai asusteiden korjaamiseen! Maskin tekoa varten tarvitset uusiokäytettäviä tekstiilejä, neulan ja lankaa. Tapahtuma järjestetään suomeksi Zoomissa. Ilmoittaudu tapahtumaan tiistaihin 27.10. mennessä.


Torstai 29.10.-perjantai 30.10.

Monimuotoinen lähiluonto -kuvauskilpailu

Kestävän kehityksen viikkojen aikana on käynnissä järjestöille suunnattu kuvakilpailu, jonka parhaat otokset jaetaan JYYn sosiaalisen median kanavissa. Tsekkaa vinkit hyvistä lähiluontokohteista viikonlopulle!


Psst! Huomasitko jo kestävästä kehityksestä ja JYYn hiilijalanjälkiprojektista kertovat blogitekstit?