Opiskelijan toimeentulo koronaviruksen kourissa

Etäopiskelua on jatkunut jo hyvän tovin, moni on kenties jo tottunut tilanteeseen ja löytänyt uusia rutiineja arjen tueksi. Epätietoisuus on kuitenkin läsnä monissa asioissa. Yksi asia joka opiskelijoita huolestuttaa on toimeentulo keväällä ja kesällä. Tämä tulee esiin sekä arkisissa keskusteluissa ystävien kanssa että esimerkiksi JYYn toteuttaman kyselyn vastauksissa.

Vastauksia opiskelijoiden useisiin kysymyksiin toimeentulosta on onneksi jo saatu. Hatunnosto monelle taholle nopeasta reagoinnista, joustavuudesta ja kattavasta viestinnästä erikoistilanteessa. Suomen hallitus kertoi viime viikon torstaina järjestämässään tiedotustilaisuudessa, mitä toimia opiskelijoiden tilanteen helpottamiseksi tehdään tai on jo tehty. Tässä lyhyesti pureskeltu kooste niistä.

Opintotuki

Pari huojentavaa sanaa opintotuesta: opintotuki jatkuu normaalisti kevään osalta muuttuneista tilanteista huolimatta opiskelijan ei tarvitse poikkeustilanteessa perua tai palauttaa opintotukea, jos opintosuorituksia ei ole riittävästi. Opiskelijan tai oppilaitoksen ei tarvitse ilmoittaa Kelaan, vaikka opinnot keskeytyisivät koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Jos tilanne muuttuu muun syyn vuoksi, kannattaa tehdä opintotuen muutosilmoitus. Myöskin, jos opintotuen enimmäisaika uhkaa ylittyä, on yli meneville kuukausille mahdollista saada tukea. Opiskelijan tulee kuitenkin säilyttää kaikki mahdolliset dokumentit, joista näkyy, mikä on vaikuttanut enimmäisajan ylittymiseen. Kun opintotuki on päättymässä, opiskelijan tulee hakea opintotuelle jatkoa opintotuen muutosilmoituksella Kelan verkkoasiointipalvelussa.

Opintolainan hyvitys 

Monia huolestuttaa miten opintolainan hyvityksen käy, jos valmistuminen venyy koronan takia. Toistaiseksi vain tartuntapäiväraha tai sairauspäiväraha voi venyttää opiskeluaikaa ja tällöinkin enintään 30 päivän ajalta. Tällä hetkellä poikkeustilanne ei siis mahdollista opiskeluajan pidentämistä opintolainan hyvityksen osalta. Hallitus väläytteli kuitenkin toivon kipinöitä viime viikon tiedotustilaisuudessa kertoessaan, että ministeriössä valmistellaan muutosta, joka ottaisi huomioon koronan aiheuttaman opintojen venymisen opintolainahyvityksessä. Peukut on siis pystyssä asian osalta ja odotamme lisätietoja.

Aikuiskoulutustuki

Koronavirusepidemialla voi olla vaikutuksia myös aikuiskoulutustuella opiskeleviin. Jos koronaviruksen vuoksi esimerkiksi oppilaitos suljetaan tai opintoihin liittyvä harjoittelu perutaan, on opiskelijan ensisijainen vaihtoehto selvittää oppilaitokselta muista mahdollisuuksista suorittaa opintoja esimerkiksi etänä tai myöhemmin niin, että opintosuorituksia kertyy keskimäärin riittävä määrä aikuiskoulutustuella tuettavalla ajalla. Aikuiskoulutustuen myöntäminen kun edellyttää, että opinnot ovat päätoimisia (opintosuorituksia kertyy keskimäärin vähintään 3 opintopistettä kuukaudessa). Opintojen päätoimisuus tarkistetaan jälkikäteen lukuvuosittain. Jos opintoja ei voi suorittaa ja opinnot eivät edisty, on opiskelijan tässä tilanteessa itse arvioitava ja harkittava, kannattaako keskeyttää aikuiskoulutustuki ja opintovapaa. Aikuiskoulutustuen hakija voi myöhempänä ajankohtana jatkaa opintojaan ja hakea tukea tälle ajalle.

Työn ohessa opiskelu

Työn ohessa opiskeleville ja nyt lomautetuille on myös tarjolla helpotusta tilanteeseen. Työn ohessa opiskelijat voivat jatkaa opiskelua lomautuksen aikana menettämättä työttömyysturvaansa. Jos lomautus on alkanut 16.3. tai sen jälkeen, opiskelua ei selvitetä.

Kelan ateriatuki

Kuten moni – esimerkiksi Semma Deliveryn asiakas – onkin jo huomannut, Kelan opiskelijalounaaseen myönnettävän ateriatuen osalta on jo joustettu: ateriatuettuja saa ostaa poikkeuksellisesti takeawayna ja jopa kaksin kappalein. Siispä kaverille kanssa, mutta muistakaa turvallisuus jos toimitatte ruokaa ystävälle.

Kesäajan toimeentulo

Onko kesän suunnitelmat kysymysmerkki? Opiskelijoiden kesätyöt saattaa olla peruttu tai aloittamisen ajankohta lykkääntynyt. Toivotaan, että epidemia saadaan taltutettua ja kesällä poikkeustilanne helpottaisi. Jos näin ei kuitenkaan tapahdu, vaihtoehtoinen tapa viettää kesää on töiden sijaan opintoja edistäen. Osa yliopiston kursseista on mahdollista suorittaa kesällä ja lisäapuna poikkeutilanteeseen avoin yliopisto on avannut kursseja suoritettavaksi maksuttomasti. Valittavana on monenlaista kurssitarjontaa – myös muista avoimista yliopistoista kuin Jyväskylän.

Toimeentulotuen osalta on myös hyviä uutisia! Opiskelijoilta ei enää edellytetä selvitystä opintojen edistymisestä tai kesätyöpaikkojen hakemisesta. Opintolainan nostoa ei myöskään ole tarpeen edellyttää tuleville kesäkuukausille, ellei opiskelija tosiaankin opiskele kesäkuukausina. Mikäli laina on jo nostettu, katsotaan sen olevan käytettävissä olevaa tuloa. Nämä linjaukset ovat voimassa seuraavan lukukauden alkuun saakka.

Lopuksi

Tämä aika on hankalaa kaikille ja vaatii kärsivällisyyttä sekä joustavuutta. Ilolla voidaan kuitenkin sanoa, että moniin opiskelijoiden toimeentuloon liittyviin huolenaiheisiin on  vastattu. Töitä opiskelijoiden toimeentulon turvaamiseksi täytyy kuitenkin vielä tehdä. Jos sinulla on muita tilanteita, joihin haluaisit saada selvyyttä tai asioita joita mielestäsi ei ole vielä tarpeeksi huomioitu opiskelijoiden toimeentulon osalta. Voit lähettää kysymyksesi ja ehdotuksesi JYYn sosiaalisektorille alla olevien sähköpoistien kautta.

Me JYYn sopot ollaan teitä opiskelijoita varten myös täältä meidän etäpisteiden ja lukuisten kahvikupillisten ääreltä.

Lisää tietoa opiskelija toimeentulosta Kelan nettisivuilta

JYYn sosiaalisektorin yhteystiedot

Karoliina Hollmén
Sosiaalipoliittinen vastaava
karoliina.hollmen@jyy.fi

Juulia Saukkonen
Sosiaalipoliittinen asiantuntija
sopo-asiantuntija@jyy.fi