Uusi makerspace JYYn tiloissa: Hacklab Jyväskylä muuttaa Kortepohjaan

Itse tekemisen kulttuurin kokiessa voimakasta nousua on tekijöillä ja korjailijoilla välillä vaikeuksia löytää tiloja tai sopivia välineitä projektiensa toteuttamiseen. Ompelukone ja perustyökalupakki ovat vielä mahdollisuuksien rajoissa, mutta juotoskolvi, vannesaha tai 3D-tulostin eivät sovellu jokaiseen kotiin.

Hacklab Jyväskylä ry on tuonut nämä ja lukemattomia muita työvälineitä kaikkien saataville Kortepohjan kaupunginosaan uuteen Ylioppilaskylässä sijaitsevaan kerhotilaansa. Tila on toteutettu tyhjilleen jääneeseen kerhotilaan O-talon pohjakerroksessa ja Hacklab on ollut itse aktiivinen tilan muuttamisessa makerspacen tarpeisiin sopivaksi.

Kortepohjaan paremman toimintaympäristön vuoksi muuttava Hacklab Jyväskylä ry on tehnyt ennenkin yhteistyötä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan JYYn kanssa.

 – Hacklab Jyväskylä ry:n puolesta voin sanoa olevani todella tyytyväinen yhteistyöhön JYYn kanssa, kertoo Hacklab Jyväskylä ry:n rahastonhoitajana toimiva Henrik Korhonen. –  Hacklab perustuu avoimuuteen ja yhteistyön kautta saavutamme yhä suuremman joukon toiminnasta kiinnostuneita ihmisiä. Myös JYYn antama muu tuki esimerkiksi järjestökoulutusten muodossa auttaa meitä kehittämään toimintaamme ja saamaan siihen uusia näkökulmia.

Hacklab Jyväskylä ry on osa maailmalaajuista hackerspace-ilmiötä, jossa jaettu tila toimii yhteisöllisenä laboratoriona, konepajana, työpajana ja studiona, jossa kaikki iästä, syntyperästä ja varakkuudesta riippumatta voivat tavata sekä jakaa tarvikkeita ja osaamista.

Hacklab Jyväskylä ry ja JYY näkevät yhteistyön kummallekin hyödyllisenä. Kortepohjan ylioppilaskylä on otollinen sijainti Hacklabille, jonka tyypilliset kävijät ovat ennakkoluulottomasti erilaisiin aiempaa ja uutta osaamista yhdisteleviin projekteihin ryhtyviä ihmisiä, monet myös entisiä tai nykyisiä opiskelijoita. JYY taas haluaa Hacklabin asukkaidensa saataville mahdollisuutena oppia uutta, kehittää taitojaan ja solmia verkostoja tulevaisuutta varten.

– JYYlle on tärkeää, että koko Kortepohjan kaupunginosa on aktiivinen, vilkas ja houkutteleva. Haluamme myös tarjota kaupunginosan asukkaille mahdollisuuksia tavata toisiaan ja oppia yhdessä. Yhteisötalo Rentukka ja Hacklab Jyväskylän tarjoama uusi makerspace ovat esimerkkejä tällaisista toteutuksista, kertoo JYYn toimitusjohtaja Marko Huttunen.

Hacklab Jyväskylä ry:n toiminta on avointa kaikille. Jäseneksi voi liittyä kuka vain. Toimintaan tutustuminen on nyt ja jatkossakin ilmaista, ja kuukausittainen jäsenmaksu sisältää paljon etuja itse tekevälle ihmiselle.

Avoimien ovien päivä, jonne kaupunkilaiset, opiskelijat ja kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan toimintaan ja uuteen tilaan, järjestetään Hacklab Jyväskylä ry:n uudessa tilassa osoitteessa Emännäntie 10 O torstaina 15.11.2018 klo 17 – 19.

Lisätietoja:

Hacklab Jyväskylä ry:
Henrik Korhonen, rahastonhoitaja, Hacklab Jyväskylä ry, hallitus@jkl.hacklab.fi

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY:
Marko Huttunen, toimitusjohtaja p. 050 329 2563, marko.huttunen@jyy.fi