Reilusti mukana suojelemassa ilmastoa ja ympäristöä

Tiesitkö, että päivittäisillä valinnoilla voit olla mukana ilmastonmuutoksen hillitsemissä?

Reilun kaupan viikko alkaa tänään 19.10., jossa JYY ja Jyväskylän yliopisto ovat reilusti mukana. Tämän vuoden yhtenä pääteemana on ilmasto, mikä näkyy ja kuuluu JYYn sekä Jyväskylän yliopiston sosiaalisen median kanavissa tällä viikolla. Seuraamalla tällä viikolla JYYn some-kanavia voi bongata vinkkejä ilmaston kannalta parempiin valintoihin. Yliopisto on jo pitkään yhdessä ylioppilaskunnan kanssa edistänyt Reilua kauppaa. Aktiivisilla toimilla yliopisto saavutti Reilun kaupan korkeakoulu -arvonimen ensimmäisen kerran jo 2014. Arvonimi myönnetään toimista kestävän kehityksen edistämiseksi ja sitoutumisesta käyttää Reilun kaupan tuotteita.

Reilu kaupan järjestelmä tunnetaan siitä, että se takaa kehittyvien maiden pienviljelijöille ja maataloustyöntekijöille mahdollisuuden reiluun toimeentuloon, mutta se on paljon muutakin. Reilu kauppa ohjaa ja tukee kehitysmaiden maataloustuottajia keventämään ilmastovaikutuksiaan. Tämä tapahtuu niin varjelemalla puita ja maaperän tuottavuutta, vähentämällä keinolannoitteiden ja energian käyttöä, käyttämällä uusiutuvaa energiaa ja parantamalla jätehuoltoa. Tärkeimpänä yksittäisenä tavoitteena näistä on metsäkadon hillitseminen. Reilun kaupan kriteerit muun muassa kieltävät kaatamasta metsää, jolla on korkea suojeluarvo. Viljelijät käyttävät usein tuotteista maksettavan takuuhinnan päälle maksetun Reilun kaupan lisän puiden istuttamiseen.

Kysymys usein kuuluu, mitä yksilö voi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Reilun kaupan vastuullisuusasiantuntija Tytti Nahi vastaa tähän kysymykseen muiden asiantuntijoiden kanssa JYYn kestävän kehityksen viikkojen paneelissa ”Minä ja me ilmastonmuutosta vastaan”. Tapahtumaan voi ilmoittautua vielä tänään. Lisäksi korona-aikana huomio kohdistuu yhä enemmän siihen, mitä tuotteita kotona kulutetaan. Reilun kaupan viikkoon voi etäopiskelijakin osallistua vaihtamalla kahvin tai teen Reilun kaupan logolla varustettuun vaihtoehtoon, mikä on reilumpi niin tuottajille kuin ympäristöllekin. Suomalaisten kauppojen valikoimista löytyy yli 1200 Reilun kaupan tuotetta mukaan lukien kukat, viini, kosmetiikka ja hedelmät muutaman mainitakseni. Näistä on hyvä aloittaa omat toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.