Kestävän kehityksen viikko, banneri

Kestävän kehityksen viikko on osa Ulkoministeriön ja Suomen ylioppilaskuntien liiton yhteistyössä toteuttamaa Kestävyys kannattaa, kannata kestävyyttä -hanketta, jonka tarkoituksena on kannustaa opiskelijoita muuttamaan kulutustottumuksiaan kestävämmiksi. Viikko toteutetaan 3.-9.10.2022.

Ilmoittaudu tapahtumiin alla olevista linkeistä.

Sisältö

Vastuullinen kuluttaja -seminaari ja keskustelu, puhujana Outi Pyy

Ma 3.10. Klo 15.00-17.00 vanha juhlasali S-rakennus (S212) (kieli: englanti)

Vastuullisuus on iso termi, jonka alle lasketaan sekä etiikka että ekologisuus. Mitä kaikkia vaihtoehtoja kuluttajalla on toteuttaa näitä eri tapoja arjessaan ja miten niitä voi vertailla, jotta olet edelleen ”hyvien puolella”? Kestävän kehityksen teemaviikon avausseminaarissa pureudumme vastuulliseen kuluttamiseen vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyyn johdolla. 

Outi Pyy on kestävän vaatehuollon ja kierrätysmuodin ammattilainen. Hänen somekanavansa käsittelevät vastuullista muotia, tekstiilikierrätystä, vaatehuoltoa ja yleensä sitä miten voi muuttaa kulutuksensa kestävämmäksi. IG-kanavallaan Outi on mm. julkaissut listan vastuullisista suomalaisista yrityksistä ja vastuullisuuden sanaston selityksineen. 

Outin blogia voi lukea osoitteessa: http://outilespyy.com/ ja IGssä @outilespyy

Ilmoittaudu tästä.

Riittääkö ruoka -keskustelutilaisuus, Reilu kauppa

Ti 4.10. Klo 14.00-16.00, etätoteutus. (Kieli: suomi)

Kaikilla ihmisillä tulisi olla joka päivä riittävästi turvallista ja ravitsevaa ruokaa. Ilmastokriisi vaikuttaa kuitenkin ruokaturvaan monin tavoin: lämpöaallot, kuivuus ja tulvat ovat heikentäneet miljoonien ihmisten ruokaturvaa varsinkin Afrikassa, Aasiassa sekä Keski- ja Etelä-Amerikassa. Esimerkiksi sään ääri-ilmiöiden kautta ilmastokriisi voi myös pahentaa konflikteja.Onko edes mahdollista syödä eettisesti ja ekologisesti? Miksi lähes 700 miljoonalla ihmisellä ei ole riittävästi ruokaa, vaikka maailmassa tuotetaan riittävästi ruokaa kaikille? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Reilun kaupan asiantuntijoiden johdolla tiistaina 4.10. klo 14–15.30 ja keskustelu jatkuu Ruusupuistossa online-tapahtuman päätyttyä. Tilaisuus järjestetään osana TYYn ja JYYn kestävän kehityksen viikkoja.  Ilmoittaudu tästä linkistä.

Ainejärjestön kestävän kehityksen vaikuttaja -työpaja, kouluttaja Ira Vainikainen

Ke 5.10. Klo 16.00-18.00 Yliopiston kirjasto Lähde, Väite-tila (B248) (kieli: suomi, tarvittaessa englanniksi)

Haluatko kehittää ainejärjestösi tai yhteisösi toimintaa vastuullisemmaksi? Miten voit vaikuttaa eri rooleissa ja kuinka saat päättäjät kuuntelemaan? Tämä koulutus on sinulle. Koulutuksessa Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja yhteiskuntapolitiikan maisteriopiskelija Ira Vainikainen auttaa osallistujia löytämään erilaisia vaikuttamiskeinoja kestävämmän opiskelijaelämän ja yhteiskunnan rakentamiseen ylikulutuksen rasittamalla maapallolla. Agenda2030 tavoitteen 12 Vastuullista kulutusta hengessä opetellaan, miten Suomessa tehdyt hankinnat ja kulutus vaikuttavat kotimaassa ja globaalisti. Ilmoittaudu työpajaan täällä.

Koulutus yritysvastuun raportoimisesta,  Eetti ry

To 6.10. Klo 16.00-18.00 Ruusupuiston aula. (Kieli: tarvittaessa englanniksi)

Mitä yritysvastuulla tarkoitetaan? Mistä tiedän, voiko vaatekaupan tai elektroniikkaliikkeen vastuullisuuslupauksiin luottaa? Miten opiskelija voi vaikuttaa esimerkiksi opiskelijaruoan tai yliopistolla tehtävien hankintojen vastuullisuuteen? Tule mukaan Eettisen kaupan puolesta ry:n vastuullisuuskoulutukseen oppimaan uutta ja tutustumaan muihin aiheesta kiinnostuneisiin! Ilmoittaudu täällä.

Vastuullisuustyötä käytännössä -hackathon, järjestäjänä POLKU 2.0 -hanke

Pe 7.10. klo 16:30–19:30 JA la 8.10. klo 10–17 Seminaarinmäellä (tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin). Vastuullisuustyötä käytännössä -hackathon, järjestäjänä POLKU 2.0 -hanke (kieli: pääosin suomeksi, mutta yksittäinen hackathonryhmä voi toimia myös englanniksi)

Hyppää kuluttajasta tuottajaksi! Hackathonissa pääset vaihtamaan hetkeksi rooliasi ja ratkomaan vastuullisuuskysymyksiä yrityksen näkökulmasta. Yhteistyöyrityksemme Ommellinen esittää kolme erilaista haastetta, joiden teemoina ovat hiilijalanjälki, kiertotalouspalvelut ja vastuullisuusviestintä.

Tapahtuma sisältää sekä koulutusta että ryhmätyöskentelyä. Opit lisää näistä kolmesta vastuullisuusteemasta ja rakennat tiimin kanssa toimenpide-ehdotuksen vastauksena yhteen esitetyistä haasteista. Pääset perehtymään yritysvastuuseen käytännössä ja suunnittelemaan konkreettisia toimenpiteitä. Nämä tiedot ja taidot sopivat kaikille aloille ja ovat tärkeitä tulevaisuuden työelämässä.

Paikkoja on rajoitetusti, ilmoittaudu nopeasti! Ilmoittautuminen päättyy keskiviikkona 5.10. klo 23:59. Voit ilmoittautua joko yksilönä, jolloin tiimit muodostetaan tapahtuman alussa, tai 3–4 hengen tiiminä. Osallistuessasi yksilönä pääset työskentelemään ja vaihtamaan ajatuksia eri alojen opiskelijoiden kanssa.

Ilmoittaudu tästä: https://link.webropol.com/s/polkukartta-hackathon

Lue lisää POLKU 2.0 -hankkeesta: www.jyu.fi/wisdom/polkukartta. Hankkeen päärahoittaja on Euroopan Sosiaalirahasto, rahoittavana viranomaisena toimii Keski-Suomen ELY-keskus.

”Our Consumer Society” (2022) -dokkari-ilta ja sauna

Su 9.10. Klo 17.00-23.00 Opinkiven sauna (kieli: englanti)

Our consumer society -dokumentissa pohditaan, kuinka nykyinen globaali kulutusyhteiskunta on muodostunut. Mitä kaikkea löytyy markkinatalouden taustalta ja onko sille olemassa vaihtoehtoja? Onko olemassa eettistä tapaa kuluttaa? Tule katsomaan vuonna 2022 tehty dokumentti, jonka jälkeen sauna ja ulkoporeamme lämpiävät ja keskustelu jatkuu klo 23.00 saakka. Mukaan mahtuu 50 henkilöä. Ilmoittaudu ennakkoon täällä.

Ympäristövaliokunnan kirppisappro

Ympäristövaliokunnan kirppisappro tulee jälleen! Tapahtuma järjestetään JYY:n kestävän kehityksen viikolla, ja tarkoituksena on tänäkin vuonna kiertää neljällä eri kirpputorilla, napsia itsestä selfie (tai muunlainen kuva) jokaisessa käymässään paikassa, ja niiden perusteella loppuviikosta käydä lunastamassa teemaan sopiva haalarimerkki kampukselta. Tänä vuonna merkkejä on varattu viime vuotta enemmän, mutta nopeus kannattaa tälläkin kertaa. Lisätietoja merkkien lunastusajasta ja -paikasta sekä muuta infoa tapahtuman Facebook-sivulla: